Световна купа девойки Пловдив Аспарухов меч

Французойка е първа при девойките на „Аспарухов меч“ в Пловдив

Французойката Тоскан Тори спечели първото място при девойките в международния турнир на сабя „Аспарухов меч“, валиден за Световната купа. Втора се класира Анна Шпиец от Унгария, а третото място си поделиха Александра Лий от САЩ и Самира Шокирова от Узбекистан. В състезанието, което се провежда в Пловдив, участваха 155 сабльорки от 25 държави. За България на пътеките излязоха Мая Антонова, Сияна Епитропова, Ралица Гаджева, Мариела Георгиева, Мия Лицова, София-Александра Медарска, Кристина Миланова, Натали Мишинова, Михаела Николова, Моника Николова, Христина Оронова, Виктория Витлиемова и Ива Власева. От младите ни състезателки най-добре се представи Кристина Миланова, която влезе сред най-добрите 64 и завърши на 55 място. Тя излезе от групите с три победи и три загуби, и победи в първия кръг на елиминациите Йелин Зу от Австралия с 15:10. В двубоя за място сред най-добрите 32 възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ отстъпи пред Жанет Ковач от Унгария с 5:15.

От групите излязоха и Мариела Георгиева, Михаела Николова, Сияна Епитропова, Виктория Витлиемова, Ралица Гаджева и София-Александра Медарска.

В края на втория състезателен ден по традиция беше връчена и наградата „Лекарски“ за най-добре представил се български фехтовач. Тя се присъжда в памет на Асен Лекарски – един от най-големите фехтовачи на страната ни. Тази година призът отиде при 16-годишния възпитаник на фехтовален клуб Пловдив БГ Николай-Томас Георгиев, завършил вчера на 16 място при младежите.

Утре „Аспарухов меч“ продължава с отборните боеве младежи и девойки.

Всички класирания и резултати от надпреварата можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/asparoukh2024.