Фехтовален клуб „Волов“ отпразнува първия си рожден ден с 11 медала

[monoslideshow id=55]С пет златни, един сребърен и пет бронзови медала посрещнаха първия рожден ден на Фехтовалния клуб „Волов“ младите шуменски мускетари. В държавните първенства на Българската федерация по фехтовка абсолютната лидерка в ранглистата на женската рапира Таня Вълчева триумфира с три златни медала, включително спечелената неотдавна „Купа на България“ за 2012 г. Паола Пенчева е шампионка при момичетата до 15 години, а Иван Славчев е първенец при момчетата до 10 години.

Иван е сребърен медалист при момчетата до 13 години, а има и още два бронзови медала при момчетата до 15 години. Владимир Перников и Вичко Николов са носители на бронзови медали при момчетата до 13 години. „Политиката на клуба ни е да не гоним спортни успехи на всяка цена, нашата голяма цел е да се развива този любим за нас спорт в Шумен!“ – подчерта главният треньор във ФК „Волов“ Николай Николов. Той допълни, че през изминалата година клубът е преминал през невероятно много трудности, но се е доказал не само в държавните първенства, но и на международни състезания, а част от състезателите са участвали във „Великденския турнир на майсторите“ и в летен международен лагер край морето, като всички задружно и упорито са тренирали дори и през ваканциите. Празникът на ФК „Волов“ в събота стартира в залата за фехтовка в спортния комплекс „Плиска“, където се състояха практически изпит и демонстративни боеве. Общо тридесет млади шуменски мускетари получиха свидетелства, с които се удостоверява, че успешно са завършили програмата „Първи стъпки във фехтовалното изкуство“. Свидетелствата на всички бяха връчени от изпълнителния директор на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев, който заедно със спортно-техническия директор на академията Ивайло Воденов, проведоха изпита.

Децата получиха и фланелки с емблемата на ФК „Волов“, който е член на голямото семейство на Фехтовалната академия „Васил Етрополски“. Тържеството продължи в къща музей „Панайот Волов“, където Запрян Ванчев напомни: „В Шумен е люлката на българската фехтовка!“ Сред официалните гости бяха легендата в българската рапира проф. дин Георги Колев, който сега е председател на общинския съвет и заместник-ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, заместник-областният управител в Шумен Красимир Попов, университетският преподавател проф. Веселин Панайотов, който е лидер на партия „Атака“ в Шумен и председател на постоянна комисия в общинския съвет, членът на Районната избирателна комисия Димитър Стойков. Посетителите в препълнения музей бяха запознати с историческите сведения, които сочат, че през 1873 година унгарецът Георг Силаги и шуменският революционер Панайот Волов организират първото у нас обучение по фехтовални умения на местни младежи в Шумен. Всички получиха видеопоздравление от единствения българин-световен шампион по фехтовка Васил Етрополски, който сега живее в САЩ. Представена бе и мултимедийна ретроспекция от дейността на ФК „Волов“ след регистрацията му в Шуменския окръжен съд на 27 ноември 2011 г. Запрян Ванчев връчи почетния знак на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ на проф. дин Георги Колев и на Николай Николов. „Моника и Таня Вълчеви създадоха невероятна атмосфера за развитие на фехтовката в клуб „Волов“ и привлякоха много деца, въпреки че трябваше да преодолеят доста трудности – сподели проф. дин Георги Колев. – Радвам се, че двете са студентки в Шуменския университет и им пожелавам успех!“ С награди бяха отличени Георги Стоянов, който е първият треньор на Таня, както и други активни деятели във ФК „Волов“. Треньорката в клуба Моника Вълчева връчи плакети за заслугите на проф. дин Георги Колев и на Николай Николов, допринесли за цялостното утвърждаване на ФК „Волов“ върху фехтовалната карта на България през изминалата година.

Настоящата статия е публикувана в Шуменска заря online на 02 декември 2012 г.

Автор Пламен Георгиев