традиционен фехтовален турнир "Доблест и благородство"

Фехтовален турнир отбеляза рождения ден на Негово Височество Симеон II

С традиционния турнир по фехтовка за млади таланти „Доблест и благородство“ беше отбелязан 87-ят рожден ден на Негово Височество Симеон II. Повече от 20 от бъдещите звезди на фехтовална академия „Васил Етрополски“ от София, Бургас и Карнобат показаха уменията си в благородния спорт, а съдии на срещите бяха най-добрите ни фехтовачки Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова. Надпреварата се проведе в парка на двореца „Врана“, а боевете бяха проследени лично от патрона на състезанието – Н.В.Симеон II. Гости на турнира бяха директорите на фехтовалната академия Запрян Ванчев и Ивайло Воденов, членовете на съвета на академията Офелия Кънева, Антоанета Боева и Кирил Захаринов, президентът на Българска фехтовална лига Йордан Динев, както и много родители и треньори.

„Всички ние сме тук, защото споделяме една радост и усещане за младежко благородство, което Ваше Величество толкова години насърчава и предвожда като пример за следване,“, каза в приветствието си преди боевете Офелия Кънева. „Благодарим Ви за това. Вярваме, че ще успеем да Ви зарадваме с младежки ентусиазъм, а Вие ще заразите новото поколение шампиони на България с Вашата мъдрост и благородство“. Олимпийската фехтовачка Йоана Илиева благодари на Н.В.Симеон II от името на цялата фехтовална общност за подкрепата му на спорта и за домакинството на турнира.

Всички участници в турнира демонстрираха спортен дух и презицност на пътеките, и бяха наградени от Н.В. Симеон II с възпоменателни медали и грамоти. Най-малкият участник в състезанието – 5-годишният Никола Чифликов, също показа уменията си със сабята. След края на състезанието той връчи на Н.В.Симеон II от името на фехтовална академия „Васил Етрополски“ купа в знак на благодарност за гостоприемството му, за помощта му за развитието на фехтовката в България и за насърчаването на благородството сред младите хора.

Организатори на турнира „Доблест и благородство“ бяха фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Българска фехтовална лига.