Световно първенство по фехтовка 2023

Три българки в топ 64 на сабя жени на световното, в четвъртък влизат в битка за медалите

Йоана Илиева, Олга Храмова и Калина Атанасова влязоха сред най-добрите 64 на световното първенство по фехтовка за мъже и жени в Милано. В третия ден от надпреварата на пътеките в Италия излязоха 129 сабльорки и излъчиха 64 състезателки, които продължават битката за медалите на сабя жени индивидуално в четвъртък. Днес в конгресния център MiCo излязоха четири българки – Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“, ръководени от националния треньор Ивайло Воденов. Илиева, Храмова и Атанасова показаха отлична игра и в четвъртък продължават борбата за призовите места. Емма Нейкова завърши състезанието на 65 място и за малко не продължи в следващия кръг на надпреварата.

Йоана Илиева демонстрира самочувствие и отлична игра от първата си среща в групите на предварителния кръг, където записа пет победи от пет двубоя. С този резултат българката зае седмо място след срещите в групите и продължава директно във втория ден от турнира.

Олга Храмова записа в групите четири победи и две загуби и се класира директно за втория кръг от елиминациите. Там сабльорката ни победи Нора Зора Кехли от Алжир с 15:9.

Калина Атанасова излезе от групите с три победи и три загуби, и се класира директно за втория кръг от елиминациите. Там тя победи Валерия Болшакова от Азербайджан с 15:9.

Емма Нейкова, която се възстановява от контузията на Европейските игри в Краков, игра много добре в групите, където записа пет победи и една загуба. В първата си среща от втория кръг на предварителните елиминации тя отстъпи пред Вероника Василева от Австралия с 9:15, което я изпрати на 65 място в крайното класиране.

В четвъртък предстои втората част от надпреварата на сабя жени индивидуално, когато ще бъде излъчена и новата световна шампионка. Йоана Илиева ще излезе в първия си двубой от елиминациите срещу Сабина Мартис от Румъния, Олга Храмова ще се изправи срещу Силвия Матушчак от Полша, а Калина Атанасова ще играе срещу Лусия Мартин-Португес от Испания.

Утре световното първенство продължава с боевете на сабя мъже индивидуално и шпага жени индивидуално, без български представители

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingworldwide.com/en/23081-2022/tournament/.