Световна купа жени сабя Перу

Три българки влизат в битка за медалите на Световната купа на сабя в Перу

Три от четирите български фехтовачки, които са възпитанички на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и стартираха в турнира за Световната купа на сабя, в Лима (Перу), преминаха първия състезателен ден и си гарантираха място сред най-добрите 64 на планетата. В състезанието участват 149 сабльорки от 34 държави.

В първия етап на надпреварата Олга Храмова, Калина Атанасова и Емма Нейкова играха групи и предварителни елиминации. Олга Храмова и Калина Атанасова се класираха за битката за медалите във втория ден, а Йоана Илиева влиза във надпреварата по право, тъй като е девета в световната ранглиста.

Олга Храмова излезе от групите в първия състезателен ден под N38 с четири победи и две загуби. Във втория кръг от елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“победи Сабина Мартис от Румъния с 15:14 и ще излезе във втория състезателен ден срещу Зузана Цизлар от Полша.

Калина Атанасова записа в групите две победи и четири загуби. В първия кръг от елиминациите тя отстрани Сабина Каримова от Азербайджан с 15:13, а във втория надделя над Каролин Кероли от Франция с 15:8. Във втория ден от турнира Атанасова ще играе срещу N2 в световната ранглиста Теодора Гонкура от Гърция.

Йоана Илиева започва боевете си в турнира срещу Зайнаб Дайбекова от Узбекистан.

Емма Нейкова излезе от групите с две победи и три загуби. В първата среща от елиминациите тя победи Юина Канеко от Япония с 15:13, а във втората отстъпи пред Фей Съмър Смит от Хонконг с 10:15, с което зае 94 място в крайното класиране.

Всички класирания и резултати от надпреварата можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/D0115830BC8141C1B2F382D6810254AE#today.