европейско първенство Базел сабя

Трима наши сабльори влязоха сред най-добрите 64 на европейското за мъже в Базел

Тодор Стойчев, Димитър Райкин и Виктор Филев влязоха сред най-добрите 64 на сабя на европейското първенство по фехтовка за мъже в Базел. Турнирът събира от 18 до 23 юни най-добрите състезатели от Стария континент, като за някои от тях е и генерална репетиция за олимпийските игри в Париж.

Днес в Сант Якобсхале се проведоха надпреварите на сабя мъже и рапира жени. България беше представена от Тодор Стойчев, Димитър Райкин и Виктор Филев, които мериха сили с още 60 състезатели. Най-добре от сабльорите ни се представи Тодор Стойчев, който раздели 33-34 място с Матей Сиду от Румъния. Възпитаникът на фехтовална академия Васил Етрополски излезе от групите с 4 победи и 2 загуби. В първия кръг от директните елиминации той се изправи срещу Фуркан Яман от Турция и отстъпи с 13:15.

Димитър Райкин, възпитаник на фехтовална академия Васил Етрополски, излезе от групите с 2 победи и 4 загуби. В първия кръг от елиминациите той отстъпи пред Вактанги Архвадзе от Грузия с 9:15 и зае 41 място в крайното класиране.

Виктор Филев, възпитаник на фехтовална академия Васил Етрополски, излезе от групите с 2 победи и 4 загуби. В елминациите той загуби от Бека Базадзе от Грузия с 9:15 и завърши надпреварата на 43 място.

Утре в Базел ще бъдат определени европейските шампиони на сабя жени индивидуално и шпага мъже индивидуално. В спор за призовите места на пътеките ще излязат Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова. На шпага мъже страната ни ще бъде представена от Йордан Гълъбов, Светлозар Искров, Васил Ивакимов и Рахим Рашайда.

Всички класирания и резултати от европейското първенство по фехтовка можете да видите на https://www.fencingworldwide.com/en/4575-2023/pools/1.