Гран при сабя Орлеан

Трима българи си гарантираха място сред най-добрите 64 за СК на сабя във Франция

Трима български сабльори си гарантираха място сред най-добрите 64 в турнира за Световната купа в Орлеан (Франция) и утре ще излязат на пътеките в борба за медалите. В първия етап на Grand Prix Nuoma, което е от най-високата категория във фехтовката, Емма Нейкова и Тодор Стойчев се пребориха с огромна конкуренция, излязоха от групите и след две победи в директните елиминации се наредиха сред най-добрите 64 в състезанието. Йоана Илиева е поставена и ще влезе в битката за медалите от втория етап на турнира.

Вчера Тодор Стойчев излезе на пътеките в Орлеан заедно с още 211 сабльори от 49 държави от пет континента. Възпитаникът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ записа в групите 4 победи и 2 загуби. В директните елиминации, в битка за място сред най-добрите 64, сабльорът ни победи първо Франсоа Маруел от Франция с 15:14, след това Олаф Стасиак от Полша с 15:5, и си гарантира място в следващия етап от надпреварата.

Ивайло Александров записа в групите 2 победи и 4 загуби. В първия кръг от директните елиминации той отстъпи пред Ким Юнгуан от Южна Корея с 8:15, и завърши на 152 място в крайното класиране.

Днес в турнира при жените стартираха 192 фехтовачки от 37 държави. Бронзовата ни медалистка от световното първенство на сабя Йоана Илиева е поставена в състезанието и ще излезе на пътеките в събота. Олга Храмова и Емма Нейкова влязоха в двубои със съперничките си, за да се класират сред най-добрите 64 и да продължат към медалите.

Емма Нейкова записа в групите 4 победи и 2 загуби. В елиминациите възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи Йелизавета Мелничук от Украйна с 15:7 и Сери Озаки от Япония с 15:12, с което си гарантира участие във втория ден от надпреварата.

Олга Храмова излезе от групите с 5 победи и една загуба. Тя се включи директно във втория кръг от елиминациите, където отстъпи пред Саусен Бондиаф от Алжир с 12:15 и се нареди на 67 място в крайното класиране.

Във втория етап от състезанието, в което ще участват най-добрите 64, Йоана Илиева ще се изправи в първия си двубой срещу Аинхоа Перес от Испания, Емма Нейкова – срещу Лука Счуш от Унгария, а Тодор Стойчев – срещу Пиетро Торе от Италия.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/rousseau/orleans2023.