Европейско първенство за кадети и кадетки Талин

Трима българи в топ 16 на Европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки

Трима българи влязоха в топ 16 в първия ден от Европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки, младежи и девойки в Талин. Мариела Георгиева се класира 13-та на сабя при кадетките, а Василена Кръстева е 15-та. На шпага кадети Александър Костадинов завърши на 14 позиция.

На сабя кадетки България беше представена от 4 състезателки – Мариела Георгиева, Василена Кръстева, Калина Атанасова и Сияна Епитропова. Най-добро класиране записа Мариела Георгиева, която е 13-та от 66 сабльорки.

Състезателката на Пловдив БГ беше поставена под N3 в турнира и излезе от групите с 4 победи и 2 загуби. В първия кръг на елиминациите Георгиева победи Пилар Ермида Гарнело от Испания с 15:7. В следващия двубой за място сред най-добрите 16 българката отстрани Камил Житон от Франция с 15:13. В срещата за място в топ 8 сабльорката ни отстъпи пред Амалия Ковалиу от Румъния с 10:15.

В крайното класиране Василена Кръстева си раздели 15-тото място с Гая Карола Карафа от Италия, Калина Атанасова е 17-та, а Сияна Епитропова – 36-та.

При кадетите страната ни стартира надпреварата с участието на шпага на Александър Костадинов, Самуел Петканов, Филип Юсмен и Юлий Цанев. Най-добре се представи Александър Костадинов, който се класира на 14 място от 103 състезатели. В групите състезателят на Черно море Варна записа четири победи и две загуби. В първата си среща от елиминациите, за място сред най-добрите 32, Костадинов победи Хуан Вебер Перес от Испания с 15:14. В следващия двубой българинът отстрани Сеймир Ражан Съндър от Великобритания с 15:9. В срещата за място в топ 8 Костадинов отстъпи пред Марк Хорват от Унгария с 12:15.

Самуел Петканчин завърши турнира на 26 място, Филип Юсмен е 41-ви, а Юлий Цанев е 44-ти.

Пожелаваме успех на всички български състезатели в надпреварата!