Тодор Стойчев златен медал Европейска купа Букурещ

Тодор Стойчев първи за ЕК в Букурещ

Тодор Стойчев спечели първо място на турнира за кадети на сабя за Европейската купа в Букурещ, Румъния. Състезателят на клуб „Свечников“ взе златния медал, на второ място остави представителя на домакините – Андрей Михнеа, а третото място си разделиха Марко Стилиано (Италия) и Пол Якоб (Румъния).

В конкуренцията на 107 сабльори от 12 държави Тодор Стойчев записа пет победи и една загуба в групите, а в елиминациите игра блестящо. За влизане в топ 32 той победи с 15:9 Матео Миджилачио от Италия. В боя за влизане в 16-цата надделя с 15:5 над Тимур Терзи от Украйна, в спора за топ 8 победи с 15:8 Давид Фрумгадтс от Израел, а следващия бой спечели с 15:10 срещу Матео Буджиали от Италия. На полуфинала Тодор се изправи срещу Пол Якоб от Румъния и стигна до финала след изключително силна игра и победа с 15:5. На финала българинът доминира и взе златото след 15:7 срещу Андрей Минхеа от Румъния. Така само за една седмица Стойчев записа втора победа за Европейската купа, след като миналата събота триумфира в „Сабята на Етрополски“ в София.

  • Тодор Стойчев е в невероятна форма и вече е претендент за Европейската купа за сезон 2019/2020, – коментира победата на българина президентът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев. – Преди седмица той доказа качествата си в София, а преди това игра отлично в Турция и в Унгария. Надяваме се да покаже какво може и на европейското първенство за кадети и за младежи през февруари в Пореч (Хърватия) и на световното за кадети в Солт Лейк Сити през април.

На турнира в Букурещ добре се представиха и Виктор Филев (25 място), Ясен Стоянов (36-ти), Георги Златаров (37-ми), Валентин Кувлиев (54-ти), Веселин Великов (69-ти).