Европейско първенство за младежи и девойки Нови Сад

Тодор Стойчев завърши 17-и на Европейското за младежи в Нови Сад

Най-добрият ни сабльор Тодор Стойчев завърши 17-и на Европейското първенство за младежи, което се провежда в Нови Сад (Сърбия). Носителят на Европейската купа на сабя за кадети през 2019 г. излезе от групите с шест победи и беше поставен под N1 в елиминациите. Така той игра директно във втория кръг, където се изправи срещу руснака Дмитрий Насонов, но отстъпи с 11:15 в боя за влизане сред най-добрите 16.

Още трима възпитаници на националния треньор Ивайло Воденов излязоха от групите на Европейското първенство. Виктор Филев, Димитър Райкин и Георги Златаров записаха по две, три и две победи в групите и намериха място сред най-добрите 64 на континента.

Виктор Филев спечели първата елиминация срещу Ян Хо от Великобритания с 15:11 и влезе сред най-добрите 32-ма. В следващия двубой той се изправи срещу Сантяго Мадригал от Испания, отстъпи с 8:15 и завърши на 31 място в крайното класиране. Младият ни състезател влиза за първи път сред най-добрите при младежите и заслужава адмирации за подобрената си игра и непримирим дух.

Жребият изправи Димитър Райкин още в първия кръг от елиминациите срещу силния французин Реми Гариг, който стана втори на Световната купа в Пловдив преди месец. Райкин отстъпи с 11:15 и завърши на 50 място. Георги Златаров също не успя да влезе сред най-добрите 32-ма. Той загуби първия си двубой от елиминациите след изключително оспорван мач от Джорджо Марчиано с 14:15 и се класира 37-и.

Първото място в надпреварата спечели Колин Хийткок от Германия, който победи във финала Раду Ниту от Румъния с 15:11. Бронзовите медали си поделиха Сцимон Хричиук от Полша и Реми Гарик от Франция.

В състезанието на рапира при девойките се включиха две българки – Силвия Бажлекова и Сара Младенова. Те не успяха да излязат от групите и завършиха на 72 и 81 място.

Утре Европейското първенство за младежи и девойки продължава със състезанията на младежи рапира и девойки шпага. Всички резултати можете да следите на www.fencingtimelive.com.