„Сабята на Етрополски” с рекорд по участници

Рекордните 113 състезатели от 10 страни са заявили участие в 4-то издание на турнира по фехтовка „Сабята на Етрополски“. Надправарата, която е кръг от Европейската купа за кадети (до 17 г.) се проведе през уикенда – 12-13 ноември 2011 в столичната зала „София“.

В състезанието взеха участие представители на Австрия, Гърция, Израел, Италия, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция, Унгария и България.
Страната ни беше представена от 30 състезатели при кадети и кадетки.

Миналата година в изцяло български финал при кадетите Любослав Бурнев победи с 15:14 своя съотборник и приятел Панчо Пасков. Двамата обаче навършиха 18 г. и преминаха в по-горната възрастова група – за младежи (до 20 г.).

Турнирът е организиран от федерацията по фехтовка, Академия „Етрополски“ и клуб „Свечников“. Патрон на събитието е столичният кмет Йорданка Фандъкова, а председател на организационния комитет – Валентин Николов.

Най-големи шансове за престижно класиране от нашите бяха възложени на Симеон Иванов и Георги Койрушки.

„Не знам дали в момента имам необходимия опит и сили да повторя успеха от миналата година на Любчо и Панчо. Програма минимум за мен ще е да намеря място сред първите 16”, коментира 16-годишният Симеон, ученик в немската гимназия и възпитаник на Академия „Етрополски” в София.

От федерацията по фехтовка обявиха, че с новата зала „Арена Армеец” ще кандидатстват за домакин на турнир от Световната купа за младежи през 2012-а, както и на световно първенство за мъже и жени през 2014 г. Идеята е талантливите Любослав Бурнев, Панчо Пасков и другите от тяхното поколение да имат възможност за изява на големи турнири пред родна публика.