Световно първенство по фехтовка 2023 сабя жени отборно

Сабльорките ни 11-ти отборно на световното в Италия

Българският отбор на сабя жени завърши на 11 място на световното първенство по фехтовка в Милано (Италия). В първата среща от елиминациите Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, водени от треньора Ивайло Воденов, победиха категорично тима на Сингапур с 45:27. В следващия двубой, за влизане сред най-добрите 8, фехтовачките ни се изправиха срещу Япония. Съперничките поведоха от самото начало и не изпуснаха водачеството до края на срещата. При 35:24, в предпоследния двубой от срещата, Калина Атанасова смали аванса на японките до 6 точки: 40:34. Последна на пътеката излезе бронзовата медалистка от индивидуалната надпревара Йоана Илиева срещу световната шампионка и N1 в световната ранглиста Мисаки Емура и след впечатляваща игра навакса изоставането, като стигна до две точки разлика. В последните секунди на двубоя японката показа класата си, затвори срещата с 45:43 и остави българките извън топ 8.

В първата среща за разпределение на местата от 9 до 16 сабльорките ни победиха Алжир с 45:32. В двубоя за местата от 9 до 12 Илиева, Храмова, Нейкова и Атанасова се изправиха първо срещу тима на Италия. След изключително оспорвана среща, няколко размени в лидерството и много емоции българките отстъпиха с 44:45. В последния си двубой на световното фехтовачките ни излязоха срещу Испания и спечелиха с 45:44. Йоана Илиева се превърна в героя на срещата, след като в последния момент навакса изоставане от 12 туша, обърна резултата от 28:40 до 45:44 и донесе 11-тото място на отбора.

Всички резултати и класирания от първенството можете да видите на https://www.fencingworldwide.com/en/23081-2022/tournament/.