Европейско първенство за младежи и девойки

Сабльорките ни завършиха седми на ЕП по фехтовка за девойки в Неапол

Българският отбор на сабя девойки в състав Калина Атанасова, Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Емма Нейкова завърши на седмо място на Европейското първенство в Неапол. В турнира се включиха 14 тима, а шампионки станаха сабльорките на Унгария.

Българките започнаха надпреварата с категорична победа над Гърция с 45:22, която им гарантира място сред най-добрите осем. В срещата за място на полуфиналите сабльорките ни отстъпиха пред Румъния с 35:45. В двубоите за разпределение на местата от 5 до 8 Атанасова, Георгиева, Миланова и Нейкова загубиха от Германия с 39:45, а след това победиха Великобритания с 45:30 и се наредиха на 7 място в крайното класиране.

В турнира на младежи шпага отборно България беше представена от Васил Ивакимов, Александър Костадинов, Самуел Петканчин и Рахим Рашайда. В първия кръг шпажистите ни победиха Финландия с 45:31. В срещата за място сред най-добрите 8 българите отстъпиха пред Швейцария с 34:45. В двубоите за разпределение на местата от 9 до 16 фехтовачите ни загубиха от Естония с 34:45, победиха Норвегия с 45:36 и се наложиха над Испания с 44:43, с което завършиха турнира на 13 място.

В четвъртък Европейското първенство за младежи и девойки приключва с отборните състезания на шпага девойки, рапира младежи и сабя младежи. България ще участва в борбата за медалите на шпага девойки (Боряна Митова, Михаела Стефанова, Виктория Велиславова и Рая Ягова) и сабя младежи (Виктор Филев, Николай-Томас Георгиев, Никола Господинов и Михаил Хаджилазов). Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/14AEF76EBB044A939251B880D2CC2031#today.