Сабльорите ни със злато и сребро на турнира за ЕК в Букурещ

Сабльорите ни записаха силно представяне във втория ден от турнира в Букурещ, Румъния, валиден за Европейската купа. След като вчера Тодор Стойчев триумфира в индивидуалната надпревара, днес кадетите ни спечелиха първото място отборно, а Белослава Иванова извоюва сребърния медал при кадетките.

На пътеките в Букурещ за първия отбор на България излязоха Павел Павлов, Тодор Стойчев, Ангел Вълков и Георги Златаров. Те триумфираха в отборната надпревара в конкуренцията на 21 отбора. В първия кръг сабльорите ни победиха Украйна с 45:42. В двубоите за влизане в полуфиналите момчетата ни се изправиха срещу Испания и отново се наложиха, този път с 45:41. На полуфинала България игра срещу силния тим на Турция и спечели убедително с 45:38. На финала момчета ни влязоха в битка с отбора на домакините и изоставаха в резултата до последния бой –37:40. Последен на пътеката излезе победителят в инидивидуалната надпревара от събота Тодор Стойчев и след блестяща игра не само навакса изоставането на тима ни, но и донесе победата за България с 45:43.

При кадетките участваха 116 състезателки от 14 държави. В групите Белослава Иванова записа три победи и две загуби, а за влизане в 64-цата победи Кристина Драхорадова от Чехия с 15:7. В двубоя за влизане сред най-добрите 32 българката се наложи с 15:6 над Магдалена Мунтеану от Румъния. За влизане в 16-цата Белослава спечели срещу Роберта Чиобану от Румъния с 15:6, а за влизане в топ 8 – срещу Олександра Бондар от Украйна с 15:14. В следващия двубой, за игра на полуфиналите, сабльорката ни се наложи с 15:7 срещу Теодора Неагу от Румъния. На полуфинала Белослава се изправи срещу Ярмур Ердагли от Турция и спечели с 15:14. Във финала състезателката на ЦСКА излезе срещу Зо Виктория Папай от Унгария и загуби с 12:15.

Много добре се представиха и Виктория Шаварш, която завърши десета, Габриела Захаринова (22-ра) и Калина Атанасова (32-ра).