Световна купа сабя жени отборно Ташкент златен медал

Рекордно класиране! Българският отбор на сабя спечели златен медал за Световната купа в Ташкент

Най-добрите ни сабльорки Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, като спечелиха златните медали в отборната надпревара за жени в Ташкент. В състезанието участваха 20-те най-силни тима в света. Българките минаха през оспорвани срещи и инфарктни моменти, но демонстрираха уменията си и заслужено триумфираха в състезанието. Сабльорките ни вече гледат към нови призови места в оставащите стартове за Световната купа и на световното първенство през юли в Милано.

Възпитаничките от фехтовална академия „Васил Етрополски“, подготвени от националния треньор Ивайло Воденов, пропуснаха първия кръг от елиминациите в Ташкент заради добрите си класирания през годината и играха директно за място сред най-добрите осем – срещу Испания. В изключително оспорван двубой сабльорките ни победиха с 45:44. В среща за място на полуфиналите отборът ни се изправи срещу Италия и отново игра със самочувствие и висока класа, като записа победа с 45:42. В двубоя за място на финала сабльорките ни излязоха срещу изключително силния тим на Южна Корея, поведоха от самото начало и бяха безапелационни – 45:39 за България. Във финала Храмова, Илиева и Нейкова се срещнаха с Азербайджан и победиха с 45:40. Фехтовачките ни поведоха в резултата и водеха до шестия двубой, когато Азербайджан обърна резултата. При 29:30 Олга Храмова показа невероятна игра, отбеляза шест поредни туша и стигна до 35:30. До края фехтовачките не допуснаха нов обрат, спечелиха с 45:40 и триумфираха в надпреварата.

Златните медали идват напълно заслужено за Храмова, Илиева и Нейкова. През последните сезони те играят все по-уверено, с висока класа и воля за победа, и отбелязват прогрес в класирането за Световната купа. Преди година те записаха рекордно шесто място в Тбилиси за Световната купа, в конкуренцията на 25 държави, а днес доказаха, че вече са в елита на световната сабя.

Всички класирания и резултати от турнира можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/3CE005EC7BE24763BA43F78AC7F59515#today.