Перспектива за бургаската фехтовка

[monoslideshow id=74]

Кметът Димитър Николов проведе разговор с Васил Етрополски за бъдещето на бургаската фехтовка. Местният клуб “Корсар”, който е част от Академия Етрополски, вече работи със 100 деца, но тренировките се провеждат в няколко зали из града. Кметът предложи този спорт да се сдобие със свое пространство в новия корпус към математическа/френска гимназия. Васил Етрополски и колегите му от академията Запрян Ванчев и Диан Зайков възприеха ентусиазирано идеята, а тя е малките фехтувачи да тренират в една от двете зали на третия етаж. Там те ще разполагат с най-добри условия, включително съблекални и бани.

“Ще се възползваме от тази перспектива и ще се отблагодарим за жеста, като създадем силни фехтувачи, които да печелят медали за Бургас”, каза Васил Етрополски.

Легендарният ни световен шампион на сабя бе удостоен с орден “Стара планина” само преди два дни. На днешната среща с кмета Николов той разказа за популярността на фехтовката в САЩ, където той живее и работи. Там всяко училище си има свой отбор, а на републикански първенства участват по няколко хиляди състезатели. Според Етрополски Бургас, заедно с Несебър, Созопол, Влас, Карнобат, Стара Загора, може да се превърне в най-силния регионален център у нас в този спорт.

 Пресцентър: Община Бургас