Панчо Пасков – единственият българин, преминал групите на Аспарухов меч!

Макар и само 17-годишен,  Панчо Пасков (СК Свечников) стана единственият от 10-те българи, участващи в турнира на сабя „Аспарухов меч”, успял да прескочи квалификационните групи на това престижно състезание, събрало световния елит на мъжката сабя.

Турнирът започна вчера в палата 11 на Панаирния град в Пловдив. Младежът попадна във втора предварителна група, където извоюва две победи и така си проби път до баражите за място при 64-те най-добри. За жалост Панчо загуби там още в първия кръг, след 13:15 от канадеца Винсънт Коутериер. След това Винсънт отстрани с 15:14 корееца Ким Хван и така попадна между 48-те щастливци, които днес започват битка в директните елиминации на най-добрите 64 на „Аспарухов меч”.

Играта на Пасков в Пловдив потвърди добрите качествата на младежа, който в края на миналата седмица извоюва сребърен медал на Средиземноморските игри в Пореч (Хърватия).

Състезанието в Пловдив е кръг от Световната купа на сабя, един от трите в света от най-високата категория – Гран при. Сега той е и квалификация за олимпиадата в Лондон. За участие в него тази година в Пловдив пристигнаха 142 сабльори от 27 държави в света. От първите 32-ма в ранглиста на това оръжие, отсъства само олимпийският шампион Алдо Монтано (Италия). Спря го контузия на ръката му. Така той няма да може да защитава миналогодишния си успех.

Директните елиминации в турнира започват днес в 9.30 часа в палата 11 на Панаирния град. Финалната битка за трофея е от 16.00 часа и ще се предава пряко по БНТ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *