Световна купа жени сабя Ташкент Олга Храмова

Олга Храмова 12-та за Световната купа на сабя в Ташкент

Олга Храмова завърши 12-та в турнира на сабя жени в Ташкент, валиден за Световната купа. На пътеките в Узбекистан в спор със 150 от най-добрите фехтовачки от цял свят излязоха трите ни най-добри сабльорки – Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова. Йоана се класира директно за втория ден от индивидуалната надпревара заради добрите си резултати през сезона, които й отредиха място сред 16-те поставени по класирането им за Световната купа. Олга и Емма играха в предварителния кръг и след отлично представяне влязоха сред 64-те най-добри сабльорки на планетата. Олга записа впечатляващите 6 победи от 6 срещи в групите и си гарантира директно място във втория ден от турнира. Емма излезе от групите с три победи и две загуби, след което победи в елиминациите Хана Лий от Южна Корея с 15:8 и също се подреди сред 64-те най-добри. Така сабльорките ни показаха, че са неизменна част от световния фехтовален елит и с тях трябва да се съобразяват най-големите сили в сабята.

Във втория ден от надпреварата, в директните елиминации, Олга Храмова продължи победната си серия с 15:13 срещу Елена Ернандес от Испания. В двубоя за място сред най-добрите 16 тя демонстрира завидна психическа устойчивост и силна воля, измъквайки драматична победа с 15:14 над Михела Батистон от Италия. В срещата за място в топ 8 Храмова отстъпи пред Деспина Георгиаду от Гърция (която спечели турнира) с 10:15 и завърши състезанието на престижното 12 място, което ще й позволи напредване в световната ранглиста.

Йоана Илиева стартира участието си в надпреварата срещу Елизабет Гете от Германия, отстъпи с 12:15 и се класира на 36 място.

Емма Нейкова излезе в първия си двубой от втория ден на състезанието срещу Росела Грегорио от Италия, отстъпи с 9:15 и завърши на 58 място.

Утре състезанието продължава с отборната надпревара, като заради добрите си класирания българският тим пропуска първата среща от елиминациите, влиза директно сред 16-те най-добри и излиза в първата си среща срещу Испания в спор за топ 8. Очакванията към сабльорките ни са големи, тъй като демонстрират отлична игра през цялата година.

Всички класирания и резултати от турнира можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/3CE005EC7BE24763BA43F78AC7F59515#today.