Олга Храмова Европейско първенство Анталия

Олга Храмова е 15-та на Европейското първенство по фехтовка в Анталия

Олга Храмова завърши 15 на сабя на Европейското първенство по фехтовка, което се провежда в Анталия. Състезателката на фехтовален клуб „Свечников“ игра отлично, като излезе от групите с четири победи и две загуби. В елиминациите, в двубоя за място сред най-добрите 32, тя победи Таня Лутеа от Румъния с 15:12. В следващата среща Храмова се наложи над Лука Счуш от Унгария с 15:8 и си гарантира място в топ 16. В двубоя за място сред най-добрите осем в Европа сабльорката ни отстъпи пред Росела Грегорио от Италия с 9:15. Отличното класиране на Храмова в турнира не изненада специалистите. През март тази година тя записа най-доброто представяне на българска фехтовачка в състезание за Световната купа жени, класирайки се на седмо място в турнира „Акрополис“ в Атина и очакванията към нея са за още отлични класирания.

Най-добрата ни сабльорка Йоана Илиева завърши на 23 място в Анталия. Йоана стартира отлично в групите, като записа четири победи и две загуби. В първия си двубой от втория кръг на елиминациите тя излезе за място сред най-добрите 16 срещу Марина Вонсавади от Франция, но след изключително оспорвана игра отстъпи с 14:15.

Третата ни представителка в надпреварата Емма Нейкова се класира 32-ра. Тя излезе от групите след четири загуби и две победи, а в елиминациите победи в срещата за място сред най-добрите 32 Елена Ернандес от Испания с 15:12. В следващата среща Нейкова отстъпи пред Ирина Счукла от Турция с 10:15.

Теодора Вутова се класира на 50 позиция, след като записа в групите пет загуби и една победа.

В надпреварата на шпага при мъжете участваха четирима българи – Илия Чакъров, Светлозар Искров, Рахим Рашайда и Радослав Стойчев. Най-добре се представи Светлозар Искров, който се класира 54-ти след три победи и три загуби в групите, и загуба във втория кръг от елиминациите от Давид ван Нунен от Холандия със 7:9. Илия Чакъров завърши на 65 място, след като излезе от групите с три победи и три загуби, и загуба в първия кръг от елиминациите от Уилиям Ийст от Великобритания с 9:15. Рахим Рашайда се класира 74-ти. Той излезе от групите с две победи и четири загуби. В елиминациите Рашайда отстъпи в първия си двубой пред Яник Борел от Франция с 11:15. Радослав Стойчев завърши 95-ти.

Българското участие в европейския шампионат по фехтовка продължава в сряда, с отборната надпревара на сабя жени. Всички резултати и класирания от първенството можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/2E31883BDCA4412583DC4CD582BA4E2C#today.