Ново начинание на ФА Етрополски

Стартира Фехтовална лига

Фехтовална академия „Васил Етрополски“ има щастието да съобщи че до края на тази година се очаква да стартира верига от турнири, под името „Фехтовална лига”.
Новата инициатива е насочена към широк кръг практикуващи аристократичния спорт. „Лигата ще е място, където всички любители на фехтовката, които нямат амбиции за професионална кариера в нашия спорт, ще могат пълноценно и в приятелска атмосфера да изживеят неповторимите състезателни емоции”, заяви Васил Етрополски. Световният шампион и трикратен носител на Световната купа по сабя пристигна от Ню Йорк, където живее от близо 20 г., във връзка с тази и още няколко нови инициативи на Академията. Предвижда се Фехтовалната лига през 2012 г. да включва между 4 и 6 турнира, като сигурни домакини засега са София, Варна, Бургас и Свети Влас. През този декември в столицата ще се състои Коледен турнир, който официално ще даде старт на лигата.
„Амбицията ни е състезанията от веригата да бъдат отлично организирани – екипировка на световно ниво, елитни съдии, комфортна обстановка”, разкри Запрян Ванчев, директор на Академията. Бившите съотборници в националния тим Етрополски и Ванчев присъстваха на церемония в Свети Влас, където беше обявено създаването на местен център на ФА „Васил Етрополски”, с партньорството на „Диневи Груп”.

Предстои в курорта да бъде регистриран и фехтовален клуб, в който да продължават развитието и усъвършенстването си кадрите на Академията. „Щастлив съм, че в Свети Влас, и най-вече в лицето на Йордан Динев, намерихме съмишленици за популяризирането на нашия любим спорт”, каза Васил Етрополски. По случай бъдещото партньорство той подари на Динев една от бойните си саби, с лично посвещение. Бизнесменът получи и почетен сребърен знак, заради приноса си за създаването през тази година в Св. Влас на лятна школа на Академията. Динев беше един от курсистите в школата и след успешното полагане на изпити придоби първа и втора фехтовална степен.