Никола Господинов сабя кадети Истанбул

Никола Господинов се класира трети на сабя за Европейска купа кадети в Истанбул

Никола Господинов се класира трети в турнира на сабя в Истанбул, валиден за Европейската купа кадети. В състезанието участваха 125 фехтовачи, а в топ 16 влязоха още двама българи: Николай-Томас Георгиев завърши осми, а Симеон Далеков – 14-ти. Станимир Пелов остана на крачка от най-добрите 16 и се нареди на 17 място. В турнира се включиха още 16 българи, като за част от тях това беше дебют в международни надпревари.

Никола Господинов излезе от групите с шест победи от шест срещи. В първия си двубоя от елиминациите, за място сред най-добрите 32, сабльорът ни надделя над Мишел Чуери от Франция с 15:5. Последваха победи с 15:10 над Емир Юсуф Коскдере от Турция и с 15:8 над Топрак Алтънчекич от Турция. В двубоя за място на полуфиналите Господинот отстрани Милър Хетирингър от Великобритания с 15:12, а в срещата за място във финала българинът отстъпи пред Йигит Аяз от Турция с 9:15, с което спечели бронзов медал.

В отборната надпревара при кадетките първият отбор на България се нареди на 7 място. Натали Мишинова, Виктория Витлиемова, Диана Нейчева и Ралица Гаджева победиха втория отбор на България, а след това, в двубоя за място на полуфиналите, отстъпиха пред смесения тим на Гърция-Дания-Нидерландия-Швеция с 43:45. В първата среща за разпределение на местата от 5 до 8 първият ни тим отстъпи пред Азербайджан с 41:45, а след това надделя над четвъртия отбор на Турция с 45:40.

Третият тим на България в състав Ева Атанасова, Карина Каракочева, Мария Тодорова и Теодора Янкова се класира на 10 място. Вторият ни отбор (Николета Добрева, Десислава Генкова, Моника Николова, Ива Власева) завърши 12-ти, четвъртият ни отбор (Ая Аройо, Мия Лицова, Жаклин Македонова) е 13-ти, а петият ни отбор (Екатерина Чаушева, Мария Джалъзова, Ева Нарлийска) е 15-ти.

Утре надпреварата в Истанбул продължава с боевете на сабя кадетки индивидуално и кадети отборно.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/F63C4C2C3D67429AA9452DC8FEADC36F#today.