Европейско първенство за кадети Николай-Томас Георгиев кадети

Николай-Томас Георгиев пети на европейското първенство за кадети на сабя

Николай-Томас Георгиев се класира на пето място на сабя на европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки в Естония. Състезателят на Пловдив БГ показа отлична игра, железни нерви и остана на една крачка от медалите. В надпреварата на сабя участваха 77 фехтовачи, сред които още трима българи: Никола Господинов, Станимир Пелов и Симеон Далеков.

Георгиев излезе от групите с четири победи и две загуби. В елиминациите той победи Георгиус Гуи Леотон от Гърция с 15:8, а в срещата за място сред най-добрите 16 се наложи над Бенедикт Денкиевич от Полша с 15:10. В двубоя за място в топ 8 Николай-Томас отстрани след изключително оспорван сблъсък Фуркан Яман от Турция с 15:14, а след това отстъпи пред Талха Енес Календер от Турция с 5:15.

Никола Господинов излезе от групите с пет победи и една загуби. В елиминациите той победи Симон Качек от Чехия с 15:10. В срещата за място сред най-добрите 16 състезателят на фехтовален клуб „Младост“ отстрани Матиас Монори от Унгария с 15:11. В двубоя за влизане в топ 8 Господинов загуби от Том Кудер от Франция с 9:15 и така завърши на 13 място в крайното класиране.

Станимир Пелов завърши 29-ти, а Симеон Далеков – 36-ти.

В надпреварата на шпага кадетки страната ни беше представена от 4 състезателки – Михаела Стефанова, Виктория Велиславова, Александра Сучкова и Рая Ягова. В конкуренцията на 98 състезателки най-добре се представи Михаела Стефанова, която завърши на 26-то място. На 27 позиция се класира Виктория Велиславова. Александра Сучкова е 35-та, а Рая Ягова – 84-та.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/1DD402ACBF11431996280E83F0EA7C43#today. Утре европейското първенство продължава с боевете на шпага кадети отборно, рапира кадетки отборно и сабя кадетки отборно.