Аспарухов меч Николай-Томас Георгиев

Николай-Томас Георгиев завърши 16-и на турнира на сабя младежи за СК в Пловдив

Николай-Томас Георгиев се класира 16-и в традиционния турнир на сабя за младежи „Аспарухов меч“, кръг от Световната купа. Състезанието събра в Пловдив елита на младежите и девойките в сабята и предложи фехтовка от най-висока класа. В надпреварата днес участваха 211 състезатели от 35 държави. Златния медал спечели американецът Уилям Морил спечели На второ място се класира Зухридин Кудиров от Узбекистан, а третото място си разделиха Сантяго Мадригал от Испания и Берталан Тот от Унгария. България беше представена от 20 фехтовачи.

Николай-Томас Георгиев излезе от групите с 4 победи и 2 загуби. Във втория кръг от директните елиминации той победи американеца Менгке У с 15:13. В срещата за място сред най-добрите 32 фехтовачът ни се наложи над Бенджамин Дюсерф от Франция с 15:12. В двубоя за място на осминафиналите Георгиев победи Мохамед Аламр от Саудитска Арабия с 15:14. В среща за място сред най-добрите 8 сабльорът ни отстъпи пред Шон Ким от САЩ с 13:15 и завърши на 16 място. Миналата седмица възпитаникът на фехтовален клуб Пловдив БГ спечели титлата в турнира за Европейската купа за кадети в Румъния, а днес отново показа прекрасна фехтовка и въпреки че е едва на 16 години влезе сред най-добрите 16 при младежите.

От групите на турнира излязоха още 10 българи: Виктор Филев, Никола Господинов, Симеон Далеков, Станимир Пелов, Калоян Пешев, Никола Меицов, Михаил Хаджилазов, Михаил Стайков, Тервел Касабов и Александър Генков. От тях сред най-добрите 64 се класираха Виктор Филев (35-ти) и Никола Господинов (53-ти).

Утре състезанието продължава с боевете на девойките индивидуално.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/asparoukh2024.