Световна купа за младежи и и девойки Будапеща сабя

Младите български фехтовачи стартираха 2022 г. на Световната купа в Будапеща

Младите български фехтовачи стартираха 2022 година на турнира за Световната купа на сабя за младежи и девойки, който се проведе в петък и събота в Будапеща. Страната ни участва с 10 момчета и 5 момичета, като повечето от тях дебютираха в състезание от подобен ранг и за пръв път усетиха атмосферата на голяма надпревара.

Най-добре от сабльорите ни се представи Емма Нейкова, която завърши на 28 място при девойките от 103 участнички. Тя излезе от групите с четири победи и две загуби, а в елиминациите се изправи срещу Мари Дюма от Франция и победи с 15:11. В следващия двубой тя излезе срещу поставената под N2 изключително силна французойка Сириел Жиралдин. Емма игра много добре, двубоят беше равностоен, но съперничката й взе победата. Във всичките си срещи българката показа спокойствие и напредък, започна да намира играта си и вече гледа към по-престижни класирания.

Още трима от младите ни сабльори се представиха на ниво и се класираха сред първите 64 – Калина Атанасова, Габриела Захаринова и Димитър Райкин. Много добър дебют на големи състезания направиха Христо Христов и Михаил Хаджилазов, които взеха по две победи в групите и не стигнаха до елиминациите, тъй като не им достигнаха няколко туша. Виктор Филев и Георги Златаров излязоха от групите, но загубиха първите си срещи в елиминациите.