Михаела Стефанова спечели бронзов медал на шпага за ЕК до 23 години в София

Михаела Стефанова спечели бронзов медал на шпага за ЕК до 23 години в София

Михаела Стаефанова извоюва бронзовия медал на шпага в турнира „Николай Свечников“, валиден за Европейската купа до 23 години. Надпреварата се проведе в София, а България беше домакин за първи път на такова състезание. Организатори на надпреварата бяха Българска федерация по фехтовка, фехтовален клуб „Свечников“и клуб „НСА“, с подкрепата на Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

При жените на шпага от десетте български представителки най-добро класиране записа Михаела Стефанова, която извоюва бронзов медал в конкуренцията на 38 фехтовачки от 11 държави. Виктория Велиславова завърши състезанието на 10 място, Еница Рачева е 13-та, а Виктория Морел – 15-та.

Михаела Стефанова излезе от групите с 4 победи и една загуба. В елиминациите българката победи Сара Арамини от Италия с 15:8, а в двубоя за влизане сред най-добрите осем се наложи над Рокио Гали от Испания с 15:12. В срещата за място в топ 4 Стефанова победи Беатрис Пиеропан от Италия с 15:9, а в двубоя за място на финала отстъпи пред Хи Си Ким от Корея с 12:15 и спечели бронзовия медал.

В турнира на сабя мъже участваха 37 фехтовачи от 7 държави. България участва с 22 сабльори, като най-добре се представи Станимир Пелов, завършил на 7 място. Ивайло Александров завърши на 8 позиция, Христо Христов е 14-ти, а Димитър Райкин – 16-ти.

Днес наградите на медалистите на сабя бяха връчени от Лада Свечникова, внучка на легендарния Николай Свечников,чието име с гордост носи състезанието. Медалите на шпага връчи Запрян Ванчев ,член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/u23circuit.