Кметът на Несебър с почетен знак на фехтовалната академия на Етрополски

Кметът на Несебър Николай Димитров бе удостоен с почетния знак на Фехтовална академия „Васил Етрополски“ лично от световния шампион и трикратен носител на Световната купа на сабя, на чието име е основана спорната организация. След връчване на отличието градоначалникът и гостите –представители от академията, обсъдиха развитието на фехтовалното изкуство в морския град. В разговора стана ясно, че в Несебър вече са стартирали тренировките, водени от местни треньори, сред които е регионалният директор на академията и старши треньор Диан Зайков. На видно място в СОУ „Любен Каравелов” е поставена информация с дните и часовете на провеждане на спортните занимания в Несебър. Всяко дете, което има желание да усвои тънкостите на фехтовката, може да посещава тренировките всеки вторник и четвъртък от 19 часа във физкултурния салон на училището.

По време на днешната среща кметът разказа на гостите за идеята, която има за изграждане на голям спортен комплекс на площ от 18 декара, където да се провеждат не само тренировки на различни спортове, но турнири и състезания, а дори и конференции. Гостите с видимо задоволство изслушаха домакина и пожелаха добрите идеи да намират своята реализация в по-кратки срокове. Днешната среща е част от събитията, организирани в няколко градове на страната, с които Фехтовална академия „Васил Етрополски“ отбелязва своята годишнина. „Осигурихме отлични условия за подготовка в Несебър и Поморие, което заедно с богатата фехтовална програма, разработена от треньорския ни екип начело със старши утвърди като престижен международен център за лагерна фехтовална подготовка”, сподели Васил Етроплски.

Припомняме, че през септември миналата година се проведе първото фехтовално състезание за деца в Несебър, организирано от академия „Васил Етрополски”, което събра в залата на СОУ ”Любен Каравелов” 52 участника от САЩ, Румъния и България. Тогава кметът на Несебър Николай Димитров получи специална купа в чест на първото официално състезание по фехтовка в града от директора на академията и изтъкнат фехтувач Запрян Ванчев.