Световно първенство за кадети и кадетки Дубай сабя

Калина Атанасова и Емма Нейкова влязоха в топ 32 на световното по фехтовка за кадетки

Калина Атанасова и Емма Нейкова влязоха в топ 32 на сабя на Световното първенство по фехтовка за кадети и кадетки в Дубай. Възпитаничките на фехтовална академия „Васил Етрополски“ завършиха на 28 и на 30 място от 91 участнички.

Калина Атанасова излезе от групите с три победи и две загуби и се класира за втория кръг от елиминациите. В двубоя за място сред най-добрите 32 българката победи Роксан Шаброл от Франция. В срещата за място сред най-добрите 16 сабльорката ни отстъпи на Мариела Виале от Италия с 11:15.

В групите Емма Нейкова записа две победи и три загуби. Във втория кръг на елиминациите тя победи Алара Чермен от Турция с 15:9. В срещата за място сред най-добрите 16 българката загуби от Зарифа Хюсеинова от Азербайджан с 4:15.

България се включи в състезанието на сабя при кадетите с двама възпитаници на столичния клуб „Младост“ – Александър Генков и Никола Господинов. След три победи и две загуби в групите Никола Господинов загуби срещата си за място сред най-добрите 32 от Мотоки Кавахара от Япония с 11:15 и завърши на 50 място. Александър Генков излезе от групите с три победи и три загуби. Във втория кръг от елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 32, той отстъпи пред Марк Лобе Торен от Испания с 8:15 и завърши 56-ти.

Утре Световното първенство по фехтовка за младежи и девойки, кадети и кадетки продължава с отборната надпревара на сабя младежи и девойки. При девойките България ще участва с отбор в състав Калина Атанасова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова. При младежите за победи излизат Виктор Филев, Димитър Райкин, Ясен Стоянов и Тодор Стойчев.