Европейско първенство за младежи и девойки Нови Сад

Калина Атанасова, Белослава Иванова и Емма Нейкова влязоха в топ 24 на Европейското за девойки

Калина Атанасова, Белослава Иванова и Емма Нейкова влязоха в топ 24 на сабя на Европейското първенство по фехтовка за девойки, което се провежда в Нови Сад. Калина Атанасова е 20 в крайното класиране. Тя излезе от групите с 4 победи и 1 загуба, и се класира директно за втори кръг от елиминациите. В двубоя за място сред най-добрите 16 фехтовачката ни се изправи срещу Мариела Виале от Италия, но отстъпи с 10:15.

Белослава Иванова завърши на 22 място. В групите тя записа 4 победи и 2 загуби, а в първия кръг на елиминациите се изправи срещу Кристина Миланова. Иванова спечели българския двубой за място сред най-добрите 32 с 15:3, а в следващата среща излезе срещу Карлота Фузети от Италия, като записа загуба със 7:15.

Емма Нейкова излезе от групите с 4 победи и 2 загуби. В първи кръг от елиминациите тя се изправи срещу Каролина Бехинова от Чехия и победи с 15:10. В двубоя за място сред най-добрите 16 Емма игра срещу Амалия Айме от Франция и отстъпи с 5:15.

Кристина Миланова завърши на 44 място след 2 победи и 4 загуби в групите и загуба в първия кръг на елиминациите от Белослава Иванова с 3:15.

В състезанието на шпага при младежите Рахим Рашайда се класира на 46 място – най-добре от четиримата представители на България. В групите той игра отлично, записа 4 победи и 2 загуби и се класира директно за втори кръг от елиминациите. В двубоя за място сред най-добрите 32 Рахим излезе срещу израелеца Йехонатан Месика Ламбри и загуби с 13:15.

Йордан Гълъбов е 67-и в крайното класиране след 3 победи и 3 загуби в групите и загуба в първи кръг от елиминациите от Маркус Бробакен от Норвегия с 14:15. Радослав Стойчев е 76-и. Той също излезе от групите, но загуби двубоя за място в топ 64 от Даниел Хеун от Испания с 12:15.

Васил Ивакимов завърши 92-и след 1 победа и 5 загуби в групите.

Утре Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки продължава с отборни надпревари: на рапира и шпага при жените, и на сабя при мъжете. Българският отбор на шпага е в състав Веселина Чимова, Йоана Ерменкова, Михаела Стефанова и Виктория Велиславова. В отборната надпревара на сабя младежи ще участват Виктор Филев, Димитър Райкин, Тодор Стойчев и Георги Златаров.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/1BCE3C2034BB45CAB4B6529663B44FCE#today.