Европейско първенство за кадети и кадетки сабя шпага отборно

Кадетките ни станаха седми отборно на сабя в Нови Сад

Седмо място в отборната надпревара извоюваха кадетките ни на сабя в последния ден от Европейското първенство по фехтовка за кадети и кадетки в Нови Сад. В първия двубой от елиминациите за място сред най-добрите осем Калина Атанасова, Емма Нейкова, Мариела Георгиева и Василена Кръстева победиха тима на Турция с 45:34. В двубоя за влизане в полуфиналите фехтовачките ни излязоха срещу Италия, поставена под N2 в схемата и след емоционален двубой отстъпиха с 43:45. Италианките поведоха от самото начало и трупаха предимство до деветия бой, когато резултатът беше 40:32. Последна за българките на пътеката излезе Емма Нейкова, отбеляза 11 туша, но малко не й стигна, за да вземе победата за България.

В първата среща за разпределение на местата от 5 до 8 нашите сабльорки излязоха срещу отбора на Германия и отстъпиха с 39:45. В последната си среща, за 7-8 място, българките победиха Испания с 45:44 и завършиха на седма позиция.

Кадетите на шпага също се представиха добре в отборната надпревара в Нови Сад, като завършиха на 13 място. В първата си среща, за място сред най-добрите 16, Рахим Рашайда, Филип Юсмен, Алекс Костадинов и Александър Костадинов победиха Германия с 45:40. В следващия двубой българите излязоха срещу Израел и отстъпиха с 39:43. В първата среща за разпределение на местата от 9 до 16 Рашайда, Юсмен, Костадинов и Костадинов се изправиха срещу Швеция и след равностоен двубой загубиха с 42:45. В битка за местата от 13 до 16 фехтовачите ни победиха Гърция с 45:37. В последната си среща за 13-14 място българите се наложиха над Белгия с 45:44.