Световно първенство 2023 шпага

Йордан Гълъбов завърши 114-ти на шпага на СП в Милано

Йордан Гълъбов се класира на 114 място в индивидуалната надпревара на шпага на световното първенство по фехтовка за мъже и жени в Милано. Състезателят на фехтовален клуб НСА започна участието си в турнира много добре, като записа в групите четири победи и две загуби, и се класира за втория кръг на предварителните елиминации. В двубоя с Яков Сола от Хърватия Гълъбов не показа уменията си и отстъпи с 9:15. Така, въпреки възходящата си игра през сезона и рекордното седмо място на европейското първенство за мъже в Пловдив преди един месец, шпажистът ни завърши на 114 място в крайното класиране.

Ростислав Русев записа в групите три победи и две загуби. В срещата си от втория кръг на предварителните елиминации българинът се изправи срещу Мохамед Елсайед от Египет, но загуби с 4:15 и се класира на 129 място.

Самуел Петканчин излезе от групите с две победи и четири загуби. В първия кръг на елиминациите той отстъпи пред Сатия Гунпут от Мавриций с 12:15 и раздели 186-188 място с Аугуст Линдстрьом от Дания и Чарлз Биолети от Нова Зеландия.

Утре световното първенство продължава с боевете на сабя жени индивидуално и рапира мъже индивидуално. Очакваме на пътеките Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, като надеждите ни са за отлично представяне на сабльорките ни и евентуални квоти за олимпийските игри в Париж 2024.

Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingworldwide.com/en/23081-2022/tournament/.