Световна купа сабя Истанбул жени

Йоана Илиева с първи пробив в топ 8 на турнир за Световната купа

Голямата надежда на българската фехтовка Йоана Илиева записа първи пробив в топ 8 при жените в турнир за Световната купа на сабя. Европейската шампионка за девойки от 2020 г. завърши на 8 място в изключително силната надпревара за купа „Босфорус“ в Истанбул, в която участваха 166 сабльорки от повече от 30 държави. Българката демонстрира отлична игра и показа, че е въпрос на време да разгърне потенциала си и да печели отличия в най-големите състезания.

Вчера Йоана излезе от групите с шест победи и попадна сред поставените в турнира. Днес възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и на треньора Ивайло Воденов се изправи в двубой за място сред най-добрите 32 срещу Сайобън Съливан от САЩ и спечели с 15:8. Във втория си двубой Илиева победи силната южнокорейка Сойеон Чой с 15:11 и си гарантира място сред 16-те най-добри. В следващия кръг българката излезе срещу Лариса Айфлер от Германия, спечели с 15:13 и влезе в топ 8 на турнира. В двубоя за място на полуфиналите Йоана отстъпи след оспорвана игра на Малгоржата Ковачук от Полша с 12:15, но записа най-доброто си класиране при жените в турнири за Световната купа. В момента Илиева е на 64 място в женската ранглиста на сабя, но осмото място в Истанбул ще я изстреля нагоре и ще я нареди сред най-добрите фехтовачки в света.

Олга Храмова, която преди две седмици регистрира най-добрия резултат на българска сабльорка в Световната купа – седмо място – завърши надпреварата 49-та. Вчера тя излезе от групите с четири победи и една загуба. Във втория кръг от елиминациите Храмова, която е 69-та в ранглистата за Световната купа, победи силната Сара Нуча от Франция с 15:13 и си гарантира място сред най-добрите 64 в надпреварата. Днес сабльорката ни се изправи срещу поставената София Циараля от Италия за място сред най-добрите 32, но отстъпи с 13:15.

Утре турнирът в Истанбул продължава с отборната надпревара, като България ще бъде представена от Олга Храмова, Йоана Илиева, Емма Нейкова и Теодора Вутова.