Йоана Илиева европейска шампионка до 23 години

Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 23 години

Йоана Илиева спечели европейската титла на сабя за жени до 23 години на шампионата на Стария континент в Будапеща. Фехтовачката ни показа невероятно силна игра, премина с лекота и с огромна скорост през всичките си съпернички и под ръководството на старши треньора на националния отбор Ивайло Воденов показа качества, с които се печели олимпийски медал.

В надпреварата за титлата участваха 46 състезателки от 15 държави, сред които четири българки – Йоана Илиева, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова.

Йоана Илиева демонстрира отлична форма и перфектна игра още в групите, където записа шест победи от шест срещи. Възпитаничката на фехтовална академия Васил Етрополски влезе в елиминациите под N1 и даде заявка за титлата още в самото начало на състезанието. В първия двубой от елиминациите, за място сред най-добрите 16, жребият изпрати Йоана срещу друга българка – Емма Нейкова, като победата беше за Илиева: 15:8. В следващата среща българката демонстрира шампионска игра и отстрани Бенедета Фузети от Италия с 15:3. В двубоя за място на полуфиналите Илиева победи Матилде Муру от Франция с 15:9. В полуфинала Йоана отново показа агресивна и прецизна игра и се наложи над Ана Шпиец от Унгария с 15:6. Във финала сабльорката ни игра със самочувствие и не даде шанс на съперничката си Сабина Мартис от Румъния – 15:8 за Илиева и заслужена шампионска титла. С играта си в Будапеща Йоана надскочи нивото си от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

„Йоана премина с огромна скорост през всички съпернички, като ги превъзхождаше във всички елементи на играта,“ коментира златния медал на Илиева Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия Васил Етрополски. „Тя показа прецизна фехтовална техника във всеки бой, невероятно високо ниво на концентрация от първата до последната минута на състезанието и игра без сривове и отпускане. Беше агресивна през всеки един бой, налагаше играта си, взимаше бързи решения и освен това беше изключително вариативна. Такава игра е достойна за олимпийски медал, а за Йоана може да се говори само със суперлативи. Никоя от нейните съперничи не получи шанс да мине повече от 10 туша и това е показателно за възможностите на нашата сабльорка.“

Още две българки влязоха сред най-добрите 32 на Европейското първенство за жени до 23 години. Белослава Иванова се класира на 28 място, а Емма Нейкова завърши турнира 31-ва. Калина Атанасова не излезе от групите след труден жребий и се класира 37-ма.

Много добро представяне записа и състезателят ни на шпага Йордан Гълъбов, който завърши надпреварата при мъжете до 23 години на 10 място. В конкуренцията на 85 фехтовачи от 26 държави той игра уверено и малко не му достигна да спори за медалите. Гълъбов излезе от групите с шест победи от шест боя и влезе в елиминациите под N6. В първия си двубой, за място сред най-добрите 32, шпажистът ни победи Конрад Веененбос от Холандия с 15:12. В следващата среща Гълъбов се наложи с 15:7 над Тобиас Векерле от Германия и си гарантира място в топ 16. В двубоя за място сред най-добрите 8 Гълъбов отстъпи пред Никита Кошман от Украйна с 12:15 и завърши състезанието на 10 място.

Васил Ивакимов се класира 41-ви, Рахим Рашайда е 54-ти, а Радослав Стойчев е 68-ми.

Всички класирания и резултати от европейското първенство по фехтовка за мъже и жени до 23 години можете да видите на https://engarde-service.com/app.php?id=3205S5.