Йоана Илиева Ивайло Воденов плакет Министерство на младежта и спорта Красен Кралев

Йоана Илиева получи почетен плакет от ММС за европейската титла

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди с почетни плакети европейската шампионка за жени до 20 години Йоана Илиева и треньора й Ивайло Воденов. Най-добрата ни фехтовачка заслужи златния медал на Европейското първенство в хърватския град Пореч с фантастично представяне. Тя постигна 11 поредни победи, а във финала се наложи над рускинята Дария Дрозд с разгромното 15:6.
Министър Кралев поздрави сабльорката за титлата, а председателят на Българска федерация по фехтовка Величка Христева изтъкна, че подобен успех страната ни не е имала от времето на братя Етрополски. Директорът на фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев похвали представянето и на 14-годишната Емма Нейкова и на носителя на комплексната Европейска купа на сабя за кадети сезон 2019/2020 Тодор Стойчев. Емма се нареди осма в надпреварата при жените до 20 години, след като в боя за място на полуфиналите загуби от Йоана Илиева със 7:15. Стойчев завърши на шесто място при кадетите след девет победи. „Доволни сме от представянето на състезателите ни на Европейското първенство и се радваме, че след тях идват поне десетина момичета и момчета на тяхната възраст, които са не по-малко талантливи, – каза Ванчев. – Това ни дава надежда ,че ще изградим силни отбори при мъжете и жените на световно ниво и ще стигнем до върховете във фехтовката.“
Министър Кралев пожела успех на Йоана на предстоящия през април олимпийски квалификационен турнир. Само победителката в него ще получи право на участие на Летните олимпийски игри в Токио. Надпреварата ще се проведе в испанската столица Мадрид.