Йоана Илиева номер едно в Европа

 

Талантливата Йоана Илиева е най-добрата млада сабльорка на Стария континент! Тя спечели убедително европейската купа за 2016/2017 г. и завоюва среброто в европейския шампионат за кадети и кадетки..

15-годишната Илиева, състезателка на фехтовална академия „Васил Етрополски“, единствена в груповата фаза на Евро 2017 в Пловдив спечели всичките си боеве. В директните елиминации Йоана помете последователно Джулиен Кортейн (Бел) с 15:5, Анна Кодер (Фр) с 15:5 и Марта Окине (Пол) с 15:4. В 1/2-финалите тя се справи и с много силната швейцарка Ариана Лебел – 15:11, а в битката за титлата отстъпи пред прогресиращата унгарка Лиза Пуштай (Унг) с 9:15.
Йоана получи медала си от служебния министър на младежта и спорта Даниела Дашева, която преди това откри състезанията.
С класирането си в Пловдив, Йоана стана и носителка на европейската купа на сабя за кадетки за 2016/2017. През целия сезон тя беше лидер в ранглистата и не позволи на конкурентките си да я изпреварят. В крайното класиране Йоана завърши с 342 точки, следвана от германките Юлика Функе – 258 т., и Лиза Гете – 247.
В европейския шампионат за младежи и девойки Йоана извърши геройство, след като два дни по-рано получи контузия на глезена в отборната надпревара срещу Полша при кадетките. Въпреки травмата, Илиева стисна зъби, преодоля груповата фаза с отлични резултати и се класира сред 32-те най-добри състезателки. В елиминациите тя отстрани испанката Сузана Контрерас с 15:12 и беше готова да играе и срещу Евгения Подпаскова (Рус), но след консултации с лекарите треньорският щаб на националния отбор я извади от състезанието.
Честито, Йоана! Стискаме палци за световното в Пловдив през април!
Честито и на треньора Ивайло Воденов!
Честит успех и на всички, които обичат фехтовката!