Световна купа сабя жени Алжир

Йоана Илиева и Олга Храмова влязоха в топ 16 за СК на сабя в Алжир

Йоана Илиева завърши 11-та, а Олга Храмова е 15-та в първото състезание за Световната купа на сабя жени. Турнирът се провежда в Алжир, а в индивидуалната надпревара участваха 154 фехтовачки от 30 държави. В състезанието се включиха още три българки, като Емма Нейкова е 62-ра, Калина Атанасова 108-а, а Белослава Иванова – 119-та. В Алжир участваха всички звезди на световната фехтовка, а конкуренцията беше огромна. Класирането на две българки в топ 16 на световния елит е истински успех и отлично начало на сезона, в който ще бъдат разпределени квотите за олимпийските игри в Париж 2024.

Йоана Илиева започна участието си в турнира директно от втората му фаза – елиминациите на 64-те най-добри. В първата си среща тя победи Фелис Хербон от Германия с 15:11. В двубоя за място сред най-добрите 16 бронзовата медалистка от световното първенство в Милано отстрани Валерия Болшакова от Азербайджан с 15:10. В срещата за място в топ 8 Илиева отстъпи с 11:15 пред Деспина Георгиаду от Гърция (четвърта в световната ранглиста) и се подреди на 11 място в крайното класиране.

Олга Храмова победи в първата си среща от двубоите на най-добрите 64 Анна Башта от Азербайджан с 15:14. В елиминацията за място сред най-добрите 16 Храмова се наложи над Арачели Наваро от Испания с 15:13. В срещата за място в топ 8 българката отстъпи пред Мартина Кричио от Италия (N 6 в световната ранглиста) и завърши турнира на 15 място.

В първата си среща от най-добрите 64 в турнира Емма Нейкова се изправи срещу изключително силната Теодора Гонтура от Гърция (трета в ранглистата), отстъпи с 9:15 и приключи надпреварата на 62 място.

В неделя турнирът продължава с отборната надпревара. Българският отбор в състав Калина Атанасова, Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова, възпитанички на Фехтовална академия „Васил Етрополски“, под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов, излиза във втория кръг от елиминациите срещу сабльорките на Испания.

Всички класирания и резултати от състезанието можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/C25D533DA5B048EE8B6818294ED0E7CA#today.