Европейска купа Йоана Илиева Ѝордан Гълъбов

Йоана Илиева и Йордан Гълъбов триумфираха на сабя и шпага за ЕК до 23 години в София

Йоана Илиева и Йордан Гълъбов триумфираха в турнира на сабя жени и шпага мъже до 23 години в София, валиден за Европейската купа. Състезанието събра 37 сабльорки и 35 шпажисти от десет държави, като за много от тях то беше важна подготовка за пътя им към олимпийските игри в Париж 2024.

При жените до 23 години България беше представена от 22 състезателки, начело с най-добрите ни сабльорки Йоана Илиева, Калина Атанасова и Олга Храмова. Освен тях на пътеките излязоха и Ева Атанасова, Мая Антонова, Белослава Иванова, Христина Оронова, Ива Власева, Кристина Миланова, Михаела Николова, Ралица Гаджева, Мия Лицова, Мария Тодорова, Виктория Витлиемова, Сияна Епитропова, Мариела Георгиева, Ая Аройо, София-Алекса Медарска, Натали Мишинева, Моника Николова, Николета Добрева и Моника Георгиева.

Йоана Илиева отново доказа, че е във върхова форма, спечелвайки първото място в надпреварата. Тя излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи София Албиери от Италия с 15:6 и си гарантира място сред най-добрите 8. След това Илиева отстрани Франческа Бурли от Италия с 15:11, а във полуфинала фехтовачката ни победи Бенедета Фузети от Италия с 15:9. В двубоя за титлата Илиева победи след оспорван двубой още една италианка – Елизабета Борели с 15:14 и заслужено вдигна купата.

Олга Храмова също показа класа, завършвайки на пето място като също излезе от групите без загуба, а в срещата за място в топ 8 елиминира Маргерита Колона от Италия с 15:8. В двубоя за място на полуфиналите Храмова отстъпи пред Елизабета Борели от Италия с 14:15 и завърши надпреварата на 5 място.

Сред най-добрите 8 влезе и Белослава Иванова, която се класира на 8 място. Възпитаничката на ЦСКА излезе от групите с 3 победи и 2 загуби, а в директните елиминации първо победи Руба Алмасри от Саудитска Арабия с 15:9, а след това надделя и над Михаела Ланди от Италия с 15:13. В спора за място на полуфиналите Иванова отстъпи пред Амелия Джованели от Италия с 13:15.

Сред най-добрите 16 в турнира влязоха още три българки – Калина Атанасова завърши на 10 място, Мариела Георгиева е 12-та, а Виктория Витлиемова е 16-та.

На шпага мъже шампион стана Йордан Гълъбов от НСА. Той излезе от групите с 5 победи и една загуба. В директните елиминации победи Юлий Цанев с 15:12, а в двубоя за място на полуфиналите отстрани Светлозар Искров с 15:12. В срещата за място във финала Гълъбов победи Радослав Стойчев с 15:5, а в срещата за първото място беше категоричен и срещу Артур Амелио Дорати от Панама с 15:11.

В турнира се включиха още 21 българи, като в топ 8 влязоха още четирима наши шпажисти. Радослав Стойчев и Рахим Рашайда си разделиха третото място, Александър Костадинов е пети, а Светлозар Искров е седми.

Радослав Стойчев излезе от групите с шест победи от шест срещи. В елиминациите възпитаникът на Черно море 69 победи Пиерлуиджи Канетоли от Италия с 15:12, а в срещата за място в полуфиналите елиминира Ян-Коен Верщайнен от Нидерландия с 15:14. В срещата за място във финала Стойчев отстъпи пред Йордан Гълъбов с 5:15 и зае третото място.

Рахим Рашайда също беше категоричен в групите: шест победи от шест срещи. В елиминациите шпажистът на НСА победи Зоун Лайъм от Ирландия с 15:6, а в двубоя за място в топ 8 отстрани Александър Костадинов с 15:9. В срещата за място във финала Рашайда отстъпи пред Артур Амелио Дорати от Панама с 11:15.

Александър Костадинов излезе от групите с пет победи и една загуби. В елиминациите възпитаникът на фехтовален клуб Черно море Варна надделя над Филип Юсмен с 15:13, а след това и над Андреа Боато от Италия с 15:14. В двубоя за място на полуфиналите Костадинов отстъпи пред Рахим Рашайда с 9:15 и завърши турнира на 5 място.

Сред най-добрите 16 се наредиха и Юлий Цанев (11-ти), Алекс Костадинов (14-ти), Кирил Маринов (15-ти) и Явор Денчев (16-ти).

Утре турнирът продължава с боевете на шпага жени и сабя мъже до 23 години. Всички класирания и резултати можете да видите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/23se.