Йоана Илиева Васил Етрополски изложба

Йоана Илиева звезда в изложбата „Спортът в София през годините“

Най-добрата ни фехтовачка Йоана Илиева е една от звездите във фото изложбата „Спортът в София през годините“, представяща най-паметните мигове и личности, оставили ярка следа в историята на българската столица и спорт. Автор на снимките е спортният репортер Иван Йочев, а инициатор на събитието са фондация „София – европейска столица на спорта“ и Българският олимпийски комитет. На откриването на изложбата, която се намира в градинката пред НДК, присъстваха председателят на БОК Стефка Костадинова и легендата на българската фехтовка Васил Етрополски, както и големи имена на спорта ни като Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева, Димитър Пенев, Ренета Камберова, Живко Вангелов и др. Специални гости бяха трите талантливи момичета – лица на „София – европейска столица на спорта“ Йоана Илиева, Християна Тодорова и Александра Фейгин.

„Снимката на Йоана е една от най-красивите в изложбата, – каза зам.-председателят на фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев. – Нашата фехтовачка вече постигна големи успехи, но ние вярваме, че ще стигне още много върхове. Ще сложим тази снимка на входа на фондацията, защото ценим направеното от нея и вярваме в бъдещето й. Столична община и нашата фондация продължават усилията за популяризиране на спорта и по този начин да се предоставят все повече и повече възможности на жителите и гостите на града за активен и здравословен начин на живот.“

„Поздравявам автора Иван Йочев за прекрасните фотоси, те са част от историята на нашите велики шампиони, част от българската спортна история, – заяви председателят на БОК Стефка Костадинова. – Негови снимки са закупени и ползвани от водещите новинарски агенции и спортни издания по цял свят, което е атестат за майсторство и професионализъм. Благодаря на Столична община за всичко, което прави през последните години в спорта и по-специално в масовия спорт. Тази инициатива става все по-популярна и точно за това искам чрез нея да кажа на всички: „Гледайте нависоко и преследвайте своя връх… Защото ние, българите можем!“.

Откриването на изложбата уважиха и Запрян Ванчев, директор на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Ивайло Воденов, треньор на националния отбор на сабя и личен наставник на сабльорката ни.

Фотографиите ще бъдат изложени до 10 юни на постаментите в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм „Кравай“.