Йоана Илиева Млад спортист на България

Йоана Илиева е трета в класацията за най-добър млад спортист на България


Носителката на Световната купа на сабя за девойки до 20 г. за 2019 и бронзова медалистка от Световното за девойки Йоана Илиева се нареди на трето място в класацията на viasport.bg за най-добър млад спортист на България за изминалата година.

– Не очаквах такава 2019-а, – каза Йоана след награждаването. – За мен това беше година, в която трябваше да си почина, а се получи най-силната до момента. Започнах изключително усилено тренировки за 2020-а – искам тази година бронзовият световен медал да стане златен, отново да спечеля Световната купа и дано се класирам за Олимпийските игри в Токио. Много е трудно, трябва да съм първа в Европа, за да се класирам. Все пак ще се боря докрай със зъби и нокти. Всъщност моята цел е не да се класирам на тези игри, а да мога да взема медал на следващите и да съм сигурна в това.

За най-добър млад спортист на България за 2019 г. беше избран 16-годишният плувец Йосиф Миладинов. Той спечели деветото издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт viasport.bg с актив от 788 точки. На второ място се нареди победителката за 2018 г. Александра Начева, която събра 520 точки от журналистическия вот. Йоана Илиева, възпитаничка на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и с личен треньор Ивайло Воденов, остана трета с 507 точки. Призовата десетка допълниха Светла Згурова (модерен петобой), Едмонд Назарян (борба), Нургюл Салимова (шахмат), Ангел Русев (вдигане на тежести), Владимир Гърков (волейбол), Валентин Андреев (лека атлетика) и Александра Фейгин (фигурно пързаляне).