Емма Нейкова сабя Виена

Емма Нейкова спечели бронзов медал на отворен турнир на сабя във Виена до 23 години

Емма Нейкова извоюва бронзовото отличие на отворения турнир на сабя за мъже и жени до 23 години във Виена. В надпреварата участваха още пет български състезатели – Кристина Миланова, Станимир Пелов, Христо Христов, Димитър Райкин, Камен Христов, Калоян Пешев, Иван Коцев и Ивайло Александров.

Емма излезе от групите с 5 победи и 1 загуба и се класира директно за втория кръг от елиминациите. В срещата за място в топ 16 фехтовачката ни победи Алхасна Алхамад от Саудитска Арабия с 15:7. В следващия двубой, за място сред най-добрите 8, Емма отстрани Доротя Шанишло от Унгария с 15:8. В срещата за влизане в топ 4 представителката на България победи Марлийн Бютенхюс от Нидерландия с 15:13 след изключително оспорван бой, в който изоставаше с 6:11, но обърна резултата. В двубоя за място във финала Емма отстъпи пред Доротя Бевиз от Унгария с 14:15 и заслужено спечели бронзовото отличие в надпреварата.

Кристина Миланова излезе от групите с 4 победи 2загуби. В първата среща от елиминациите фехтовачката ни победи София Сухажда с 15:10, в следващия двубой, за място в топ 8, Миланова отстъпи пред Марлийн Бютенхюс с 4:15 и се нареди сред 16-те най-добри в турнира.

При мъжете най-добре от българите се представи Станимир Пелов, завършил на 12 място. Пелов излезе от групите с 5 победи 1загуба. В първия двубой от елиминациите той победи Александър Лазар с 15:12. В следващия двубой сабльорът ни победи Жавирзек Жорж Тей с 15:9 и си гарантира място в топ 16. В срещата за място сред най-добрите 8 Пелов отстъпи пред Кристиян Раб със 7:15.

Христо Христов завърши състезанието на 30 място, Димитър Райкин е 32-ри, Камен Христов е 34-ти, Калоян Пешев е 38-ми, Иван Коцев – 39-ти, а Ивайло Александров – 53-ти