Световно първенство за младежи и девойки, кадети и кадетки

Емма Нейкова завърши 18-а на сабя на световното първенство в Рияд

Емма Нейкова завърши на 18 място в турнира на сабя девойки на световното първенство по фехтовка за младежи и девойки в Рияд. В състезанието участваха 132 сабльорки от 40 държави. В надпреварата се включиха още три българки – Мариела Георгиева, Кристина Миланова и Калина Атанасова.

Емма Нейкова показа отлична игра в групите, където записа шест победи от шест срещи и влезе в директните елиминации под N5. В първия двубой, валиден за място сред най-добрите 32, възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи Полина Мишакина от Общността на независимите държави с 15:11. В следващия двубой Нейкова излезе срещу Татяна Назлимов от САЩ и след изключително оспорвана игра отстъпи с 14:15. Така сабльорката ни зае 18 място в крайното класиране.

Кристина Миланова записа в групите четири победи и две загуби. В елиминациите тя отстъпи във втория кръг пред Амалия Стан от Румъния с 5:15 и завърши турнира на 38 място.

Калина Атанасова излезе от групите с четири победи и две загуби. Във втория кръг от елиминациите тя отстъпи пред Тоскан Тори от Франция с 12:15 и се класира на 40 място.

Мариела Георгиева записа в групите пет загуби и една победа, а в първия кръг от елиминациите отстъпи пред Виктория Граудинс от Германия с 14:15 и завърши надпреварата на 90 място.

В турнира на сабя младежи участваха 159 състезатели от 51 държави, сред които четирима българи: Калоян Пешев, Радослав Воденов, Виктор Филев и Никола Господинов. Най-добре от тях се представи Виктор Филев, който завърши на 69 място. Той излезе от групите с четири победи и две загуби. В първия кръг от елиминациите той отстъпи пред Чун Лам Марко Лий от Хонконг с 12:15.

Никола Господинов се класира на 81 място, след като в групите записа три победи и две загуби, а в директните елиминации отстъпи пред Станислав Закутний от Украйна с 12:15.

Калоян Пешев се класира 103-и след две победи и три загуби в групите, и загуба в първия двубой от елиминациите от Александър Денкиевич от Полша с 10:15.

Радослав Воденов завърши турнира 119-ти с две победи и четири загуби в групите, и загуба в елиминациите от Влад Ковалу от Румъния с 4:15.

Утре световното първенство продължава с турнирите на сабя за кадети и кадетки. България ще бъде представена от Николай-Томас Георгиев, Никола Господинов, Станимир Пелов, Ралица Гаджева и Виктория Витлиемова.

Всички класирания и резултати можете да видите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/FC5D73D1E44442FC895B3B1E5FF7C13B#today.