Световна купа жени Белгия

Две българки си гарантираха място в топ 64 за Световната купа на сабя в Белгия

Йоана Илиева и Олга Храмова, възпитанички на фехтовална академия Васил Етрополски, си гарантираха място сред най-добрите 64 в турнира на сабя в Синт Никлаас (Белгия), валиден за Световната купа жени. В надпреварата участват 185 състезателки от 34 държави, сред които и пет българки: Йоана Илиева, Олга Храмова, Белослава Иванова, Ана Михайлова и Емма Нейкова. Илиева, която е европейска шампионка за жени до 20 години от 2020 г., влезе директно в основната схема на турнира от 64 сабльорки като поставена под N16. Останалите ни фехтовачки участваха в предварителния кръг (срещи в групи и директни елиминации), който отся 48 състезателки за основната схема.

От четирите българки със задачата да влязат в топ 64 и да продължат към медалите се справи Олга Храмова. Тя записа в групите пет победи и една загуба, а в елиминациите победи Хейдис Валентин от Доминиканската република с 15:10.

Ана Михайлова излезе от групите с три победи и три загуби и спечели първата си среща в елиминациите срещу Ангелика Ватор от Полша с 15:10. Във втория си двубой Михайлова отстъпи пред Кира Кесчей от Унгария с 6:15 и приключи турнира на 92 място.

Емма Нейкова се класира 147-а след една победа и три загуби в групите, а Белослава Иванова е 172-ра след пет загуби в групите.

Днес надпреварата продължава с боевете на 64-те най-добри, като в първата си среща Йоана Илиева излиза срещу Татяна Назлимов от САЩ, а Олга Храмова – срещу Анна Мартон от Унгария. Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/6AC78AF08D8C4B69AD94A2706A2C201D#today.