Световна купа сабя жени

Две българки продължават сред 64-те най-добри за СК на сабя в Тунис

Олга Храмова и Йоана Илиева ще се борят за медалите за Световната купа Гран При на Тунис. В турнира участват 146 състезателки от 33 държави, а България е представена от Йоана Илиева, Олга Храмова и Емма Нейкова, водени от националния треньор Ивайло Воденов. На пътеките излизат най-добрите сабльорки в света, като от топ 20 отсъства само N1 Сара Блейзър от Франция.

Надпреварата се провежда в два дни, като в първия ден са предварителните пресявки. В тях не участват най-добрите 16 от световната ранглиста, които се класират по право за втория ден на турнира. Сред тях е и Йоана Илиева, която е девета в световната ранглиста. Останалите играят в групи, а след това елиминации определят участничките в боевете през втория ден.

Олга Храмова се представи отлично в първия ден на турнира, като игра 7 срещи, записа 6 победи и се класира за втория ден на надпреварата. В групите възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ победи 5 съпернички, отстъпи пред една и премина директно към втория кръг на елиминациите. Там Храмова победи Фаустин Клапие от Франция с 15:9 и в неделя ще се изправи срещу Ирене Веки от Италия.

Емма Нейкова игра силно, но не успя да се класира сред най-добрите 64. След 4 победи и 2 загуби в групите, тя отстъпи пред Сосен Бодиаф от Алжир с 10:15 и завърши надпреварата на 81 място.

Всички класирания и резултати от Световната купа Гран При на Тунис можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/71A7EF62E1344BBD9654CED5F519FAE5#today.