Burgas Cup международен турнир фехтовка

Габриела Георгиева е шампионка до 13 години в международния турнир по фехтовка Burgas Cup

Габриела Георгиева от Маркели/България и Зия Османагаоглу от Турция са шампионите до 13 години в първия ден от десетото издание на международния турнир по фехтовка Burgas Cup. Надпреварата започна днес в спортна зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас и събра повече от  150 състезатели от България, Турция и Румъния.

При момичетата до 13 години шампионка на сабя стана Габриела Георгиева от Маркели/България с треньор Катя Пъдарова. Габриела стигна до първото място в конкуренцията на 34 състезателки. В групите тя записа пет победи и една загуба. В първия си двубой, за място сред най-добрите 16, във втория кръг от елиминациите тя победи Диана Ангелова от Корсар с 15:3, след това се наложи категорично с 15:4 над Смаранда Бечериу от Румъния, а в срещата за място на полуфиналите елиминира Николета Богданова от Русе с 15:6. В двубоя за място на финала Габриела отново игра отлично и победи Десислава Генкова от Младост с 15:6. Във финала възпитаничката на карнобатската школа във фехтовката се изправи срещу Диана Нейчева от Младост и след изключително оспорван двубой извоюва златния медал с 15:14. Освен със силната игра и високия дух, победата на Габриела е забележителна и с факта, че тя се подготвя в карнобатския клуб Маркели при Катя Пъдарова, която роди само преди няколко месеца. С помощта на председателя на клуба Радостин Станчев състезателите постигат все по-големи успехи и печелят все повече медали.

При момчетата до 13 години шампион в Burgas Cup стана Зия Османагаоглу от Турция. Втори се класира Никола Меицов от Свечников, а трети са Туна Чалискан от Турция и Михнеа Мунтеану от Румъния. Никола Меицов стигна до сребърния медал след отлична игра. В групите той записа пет победи и една загуба, след което победи Борис Илиев от Преторианец с 15:2 и Константин Иванов от Русе с 15:9. В срещата за място на полуфиналите Никола надделя над Кандениз Берак от Турция с 15:12, а в двубоя за място на финала спечели срещу Туна Чалискан от Турция с 15:10. В срещата за шампионската титла възпитаникът на „Свечников“ отстъпи пред Зия Османагаоглу от Турция с 9:15 и остави отлични впечатления с играта си.

Утре Burgas Cup продължава с индивидуалната надпревара при момчетата и момичетата до 15 години. В 9:00 ч стартират боевете на момичетата, а в 12 часа започват момчетата.

Международният турнир Burgas Cup се организира от Българска федерация по фехтовка, Фехтовална академия „Васил Етрополски“, Фехтовален клуб „Корсар“ – Бургас и с любезното съдействие на Община Бургас. Всички класирания и резултати можете да следите на https://engarde-service.com/siteTemplate.php?page=days.php&option=current&lang=en&large=E&nrows=50.

Класиране

Burgas Cup

Момчета до 13 години, индивидуално, сабя

1            Зия Османагаоглу         Турция

2            Никола Меицов             Свечников/България

3            Туна Чалискан  Турция

Михнеа Мунтеану         Румъния

5            Кадениз Берак Турция

6            Давид Барзан   Румъния

7            Ивайло Андовон           Олимпик/България

8            Александър Ене             Румъния

Момичета до 13 години, индивидуално, сабя

1            Габриела Георгиева     Маркели/България

2            Диана Нейчева Младост/България

3            Николета Добрева        Железник/България

              Десислава Генкова       Младост/България

5            Ралица Гаджева             Младост/България

6            Преслава Алекова         Русе/България

7            Назла Ехлиман Младост/България

8            Николета Богданова    Русе/България