Васил Етрополски : „Бургас – най-добрия град за фехтовка!”

Това е  оценката на легендарния фехтувач В.Етрополски направена по повод празника на Фехтовална Академия Етрополски проведен на първи юни в морския град.

„Логично е Бургас да е най-доброто място за фехтовка. Градът спечели конкурса за най-добър град за живеене, а добър живот без фехтовка, както всички знаем няма.”…смее се световния шампион и добавя :”Шегата настрана, но в Бургас, Поморие, Несебър и Карнобат наистина има всички предпоставки за развитие на фехтовката. Не е за вярване, че само за три месеца имаме вече над петдесет деца, които днес защитиха успешно първата си фехтовална степен.”

 „За вярване е ….,намесва се в разговора по скайпа спортния директор на академията Ивайло Воденов, защото от самото начало имам чувство, че всички в тези градове – кметове, общински съвети, директори на училища са се наговорили и се надпреварват да ни помагат. А днес видяхте на празника и огромния ентусиазъм на децата и родителите им. Не ми се мисли на есен, как ще успеем да поемем всички желаещи, като знам още колко училища ни очакват.”

Празникът се проведе в регионалния център по фехтовка в спортен комплекс ”Изгрев”-Бургас. Сред гостите бяха представители на общинските ръководства от Бургас, Поморие и Несебър, много родители и журналисти. След чудесните демонстрации на кендо и майсторска фехтовка, на схватки на римски воини и мускетари дойде време  възпитаниците на треньорите Диан Зайков и ГерганаАладжова да демонстрират уменията си. Лично директора на академията Запрян Ванчев и спортния директор Ивайло Воденов провериха усвоените техники и останаха видимо доволни, както от най-малките, четиригодишните Ани и Жорко, така и от по-големите ученици, та до най-големите-студенти от Бургаския свободен университет.

„Чудесна работа на нашите треньори, а и децата са талантливи и много ентусиазирани – коментира Запрян Ванчев – така че дипломите и красивите значки на академията са съвсем заслужени от всички млади фехтовачи. За лятото сме организирали два морски и два планински лагера за децата от академията, а наесен продължаваме с още по-голяма мотивиация да развиваме морските ни фехтовални центрове.

Идва време вече и за училищни първенства и за международни състезания на морето. Успешната работа на треньорите ни дава увереност, че до няколко години тук ще има фехтовачи от световния елит, достойни наследници на Васил Етрополски.”

[monoslideshow id=23]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *