Европейска купа кадетки сабя Унгария

Българските кадетки трети за Европейската купа в Унгария на сабя

Българските кадетки завършиха на трето място отборно в силния турнир на сабя в унгарския град Гьоделю. Надпреварата е валидна за Европейската купа до 17 години, а тимът ни в състав Моника Николова, Калина Атанасова, Василена Кръстева и Мариела Георгиева извоюва бронзовите медали в конкуренцията на още 37 отбора.

В първия двубой от елиминациите, валиден за влизане сред най-добрите 16, българките победиха втория отбор на Италия с 45:32. В следващата си среща сабльорките ни надделяха над третия отбор на Полша с 45:28 и си гарантираха място в топ 8. Последва категорична победа над втория тим на Румъния с 45:27. В полуфиналите, в двубой за място на финала, фехтовачките ни се изправиха срещу първия отбор на Румъния и след изключително оспорвана среща отстъпиха с 42:45 като спечелиха бронзови медали.

Вторият отбор на България в състав Сияна Епитропова, Натали Мишинева и Наталия Спасова завърши на 19 място, а третият тим на страната ни в състав Мия Лицова, Мария Тодорова и Виктория Витлиемова е на 21 позиция в крайното класиране. Четвъртият отбор на България с фехтовачки Мая Антонова, Ева Атанасова и Ива Власева е на 36 място.

В индивидуалната надпревара на сабя от кадетите ни най-добре се представи Николай-Томас Георгиев, който завърши на 15 място от 217 участници. Станимир Пелов е 24-ти, Димитър Лазов – 29-ти, Симеон Далеков – 31-ви, а Никола Господинов завърши на 33-а позиция. В състезанието участваха още 7 млади български сабльори – Никола Миланов, Никола Меицов, Йоан-Ангел Чакъров, Михаил Стайков, Радослав Воденов, Димитър Тончев и Петър Попов, които останаха далеч от първите места, но натрупаха ценен опит в международни срещи.

Днес турнирът продължава с отборната надпревара при кадетите и индивидуалната при кадетките. Всички класирания и резултати можете да следите на https://engarde-service.com/siteTemplate.php?lang=en&Organisme=hunfencing&Event=2022_10_08-09_ecc_sabre&page=competitions.php.