Европейска купа кадетки отборно Истанбул първо място

Българските кадетки със златни медали за Европейската купа в Истанбул

Първият отбор на България при кадетките извоюва златните медали в отборната надпревара на сабя в турнира, валиден за Европейската купа в Истанбул. Калина Атанасова, Сияна Епитропова, Мариела Георгиева и Виктория Витлиемова спечелиха първото място в конкуренцията на още 12 отбора, като страната ни беше представена от пет тима.

В първия кръг на елиминациите сабльорките ни победиха четвъртия отбор на Турция с 45:31 и си гарантираха място в топ 4. В срещата за място във финала Атанасова, Епитропова, Георгиева и Витлиемова се наложиха над Полша с 45:44, като двубоят мина през доста обрати. Мариела Георгиева влезе в последния бой при 40:38 за полякините, но навакса изоставането и взе победата за тима. Във финала сабльорките ни се изправиха срещу втория отбор на България в състав Ралица Гаджева, Василена Кръстева, Ния Нанчева и Наталия Спасова и спечелиха златните медали с категоричното 45:32. Така в крайното класиране на първо място се класира първият отбор на България, на второ място е вторият отбор на България, а трети е тимът на Полша.

В индивидуалната надпревара при кадетите България беше представена от 20 сабльори, като най-добро класиране записа Никола Господинов, който си раздели третото място с Арда Танерлер от Турция. Никола излезе от групите с пет победи и една загуба, а в елиминациите победи Йоан-Ангел Чакъров с 15:10, Никола Меицов с 15:5 и Игит Аяз от Турция с 15:11. В срещата за място на полуфиналите сабльорът ни победи Атес Ефе Токер от Турция с 15:5, а в полуфинала отстъпи пред Бенедикт Денкиевич от Полша с 9:15.

Станимир Пелов завърши седми, Симеон Далеков е 20-ти, а Никола Меицов – 21-ви.

Утре надпреварата в Истанбул продължава с боевете жени индивидуално и мъже отборно. Всички класирания и резултати можете да следите на https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/C2906F77C2DF425F8A361F91C40BF816#today.