Българска федерация по фехтовка Йоана Илиева Тодор Стойчев успехи 2019

Българската фехтовка изпраща една от най-успешните си години

Българската фехтовка изпраща една от най-успешните години в историята си с много млади и перспективни състезатели, които записаха уникални за страната ни победи. „Приключваме 2019 с голямо удоволствие, защото българската фехтовка не е имала подобни успехи от много време, – каза президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева на пресконференцията в пресклуб „България“. – Йоана Илиева стана носителка на Световната купа на сабя за жени до 20 години, след като извоюва бронзов медал на световното първенство за девойки в Полша, записа още три победи, едно второ и две трети места. Галин Генов стана трети на Европейското първенство на сабя за младежи в Италия. Тодор Стойчев спечели три поредни турнира на сабя, валидни за Европейската купа за кадети – в София, в Букурещ и в Айслинген (Германия) – и е временен лидер в европейската ранглиста за кадети. С отлични представяния в своята възрастова група са и Рахим Рашайда (шпага), Йордан Гълъбов (шпага), Белослава Иванова (сабя), Емма Нейкова (сабя). До края на декември имаме още няколко състезания, на които очакваме Тодор Стойчев да продължи с победите и догодина да се похвалим с още една комплексна Европейска купа, каквато навремето Йоана взе два пъти.“

Българска федерация по фехтовка отчете успехи и в отборните състезания през годината. Сабльорките ни извоюваха пето място на световното първенство за девойки в Полша, а кадетите записаха два златни медала в турнири, валидни за Европейската купа – в София и в Букурещ.

  • Подобни успехи не сме имали досега, а младите ни фехтовачи са по-успешни от мен на тяхната възраст, – коментира специалният гост на пресконференцията, легендата на българската фехтовка Васил Етрополски. – Йоана, Тодор и Галин вървят по съвършено нов път. Когато се състезавах, като юноша и кадет, нямах такива успехи, победите дойдоха по-късно. Една малка България със своите клубове и хора, които се занимават с фехтовка, имат двама шампиони при кадети, докато големи нации нямат нито един. Няма да ми стигне времето, за да разкажа какво е необходимо, за да постигне един състезател такива върхове. Иска се дисциплина, талант, желание за успех, непримиримост, трудолюбие. Постиженията им са изключителни, а къде ще стигнат – надявам се да стигнат по-високо от мен или поне да постигнат това, което аз съм направил. Медалите им са успех за Българска федерация по фехтовка и за фехтовална академия „Васил Етрополски“, която започна преди 10 години и дори в мечтите си не съм се надявал, че ще има такива постижения.

Основната цел пред Българска федерация по фехтовка за 2020 година ще бъде получаването на най-малко една квота за олимпийските игри в Токио. Квалификацията ще бъде през април в Мадрид, а надеждите ни са свързани с Йоана Илиева и всички, които ще участват в състезанието на сабя мъже и жени, и шпага мъже. Очакванията са и за медали от турнирите за Европейската и Световната купа, както и от Европейското и Световното първенство за кадети и младежи.

  • Готвим се по план и се надяваме в края на април трудът ни да даде резултат, – каза треньорът на националния отбор на сабя Ивайло Воденов. – За олимпийската квалификация няма сигурни участници, там е важно моментното състояние, а не цялостното представяне. Ще участва по един човек от държава, и само първият в състезанието ще се класира. 2019 беше изключително успешна и повече за възрастовата група на фехтовачите ни не може да искаме. Благодаря на Българска федерация по фехтовка, на Министерството на младежта и спорта, на всички колеги, които работят в клубовете, и на спаринг партньорите. На всяко състезание в България участват по 60 деца, което не беше чувано доскоро.“

Йоана Илиева: Чувала съм много теории, че когато едно дете има успехи от ранна възраст, когато порасне може да се възгордее или да не показва същите резултати. Освен това и очакванията се вдигат. Конкуренцията в състезанията за Световната купа и в световната ранглиста е огромна. Всички държави ходят на всички състезания. И когато успееш да спечелиш подобен турнир, това показва, че ги превъзхождаме. И че в никакъв случай не трябва да се губи цялата енергия, която се събира не само около мен, но и около всички успехи. Набираме инерция с всяко следващо състезание. Ходим на много повече турнири, а това ме мотивира много. Нагласата е съвсем различна, когато тренираш за конкретна цел и когато тренираш за да бъдеш по-добър.

Белослава Иванова (сребърен медал в турнира за Европейската купа за кадетки в Букурещ, Румъния): Смятам да продължавам в същия дух и да показвам още по-големи резултати. Един медал не значи, че съм постигнала нещо. Най-важното е мотивацията за достигане на целта, която съм си поставила. Моите родители никога не са ме натискали да правя нещо. Винаги съм избирала аз. Фехтовката за мен е спортът, който трябва да играя и засега не мисля да спирам.

Галин Генов: Бронзовият ми медал от Европейското първенство на сабя е кулминацията, в която всички часове на работа и тренировки и много други фактори дават своя резултат. Емоцията е невъобразима. За мен той е резултат от пет конкретни неща: постоянство, дисциплина, мотивация, последователност и целенасоченост. Важна е и подкрепата на семейство, на треньори, на приятели. Всичко това оказва влияние в един спорт. За нас фехтовката е начин на живот. Всеки ден мислим за това, как ще тренираме, къде ще тренираме, кога имаме състезания. С медала разбрах нещо много интересно: наградата за добрата работа е още повече работа. Така че продължавам с тренировките.

Тодор Стойчев: Започнах годината с много притеснения, защото ми е последна при кадетите. Чувствах се все едно трябва да спечеля всяко състезание. Имаше голям психически натиск и в първия турнир не можах да издържа. След това си казах, че ако отида на състезание трябва да съм спокоен и да съм готов за всичко. В Истанбул станах пети, а след това дойдоха трите поредни Европейски купи, които спечелих. В момента съм на 90 точки от втория в ранглистата, което означава едно първо място. Бачкам абсолютно всеки ден. Повечето дни тренирам по два пъти на ден, а и уча в I СОУ „Пенчо Славейков“. Фехтовката за мен е на първо място и смятам, че съм на правилния път. През следващата година има европейско и световно първенство за кадети, и ще се боря за първо място на двете състезания.

Васил Миленчев, съдия по фехтовка, избран за четвърти пореден път за най-добър съдия в света по фехтовка: Международният календар във фехтовката в момента е по-натоварен отколкото в тениса на корт. Той започва с кадети през септември и свършва през декември, същевременно започват младежи през декември и свършват през март, в същото време играят мъже и жени, има и вътрешен спортен календар. Това е един безкраен цикъл. Няма как без саможертва на тези състезатели, без безкрайните усилия на федерация и на клубове, и хора, които помагат на спорта, това да се случи. Успехите на България са огромни, тъй като в момента Международната федерация по фехтовка има 157 члена, а във всяко международно състезание участват 200-250 души. На крехката възраст на нашите състезатели психиката, която показват, е показател за предстоящи успехи. Дано се опазят здрави.

Йордан Гълъбов, национален треньор на отбора по шпага: През 2019 година Рахим Рашайда спечели златен медал на турнира за Европейската купа в Будапеща за момчета до 14 години, и два пъти се класира на трето място. Йордан Гълъбов стана шести на Европейска купа за кадети в Полша. При младежите Илия Чакъров стана 13-ти в турнир за Световната купа в конкуренцията на 260 състезатели. Това са значими успехи за нас, защото от години не сме имали такива постижения.

Българска федерация по фехтовка ще кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за финансиране през 2020 година с проект за бюджет на базата на категоризацията ни. Бюджетът за 2019 г. е 320 000 лв. и с него са постигнати отличните резултати.