международен турнир по фехтовка в Пловдив

България със злато, сребро и два бронза на международния турнир по фехтовка в Пловдив

Българските фехтовачи спечелиха пълна колекция медали от международния сателитен турнир по фехтовка, който се проведе в Пловдив. Най-добрата ни сабльорка Йоана Илиева извоюва първото място при жените, а Олга Храмова взе бронзов медал. При мъжете Христо Ефимов спечели сребърно отличие, а Димитър Райкин се пребори за бронза. Надпреварата беше част от календара на Международната федерация по фехтовка и носи точки за световната ранглиста. Турнирът беше първа международна изява за новия сезон на състезателите ни, а представянето им под ръководството на националния треньор Ивайло Воденов беше на ниво.

При жените в състезанието се включиха 27 сабльорки от шест държави, а европейската шампионка за девойки до 20 години за 2020 г. Йоана Илиева не допусна нито една загуба по пътя към първото място. В групите тя записа шест победи, а в елиминациите победи Фатма Зехра Косе от Турция с 15:9, Жулиен Кортейн от Белгия с 15:10 и Сабина Каримова от Азербайджан с 15:14. В мача за титлата Йоана се изправи срещу Валерия Болшакова от Азербайджан и се наложи с 15:12. Отлично се представи и Олга Храмова, която раздели бронзовия медал със Сабина Каримова от Азербайджан. Теодора Вутова завърши осма, Габриела Захаринова – десета, Белослава Иванова и Емма Нейкова си поделиха 11-о място, а Калина Атанасова се класира тринайста.

При мъжете в турнира участваха 42 състезатели от осем държави, а първото място извоюва Франческо Дармиенто от Италия. Във финала той победи представилия се отлично български национален състезател Христо Ефимов с 15:4. Бронзовите медали си поделиха Димитър Райкин и Енвер Йълдъръм от Турция. Иван Мандов завърши на шесто място, Тодор Стойчев – на 12-о, Валентин Кювлиев – на 15-о, а Виктор Филев – на 16-о.

Класиране

Международен сателитен турнир на сабя

Пловдив, 25-26.09.2021

Мъже

1       Франческо Дармиенто Италия

2       Христо Ефимов   България

3       Димитър Райкин  България

3       Енвер Йълдъръм Турция

5       Алберто Арпино  Италия

6       Иван Мандов       България

7       Максим Пинчук   Беларус

8       Али Албахрани    Казахстан

Жени

1       Йоана Илиева     България

2       Валерия Болшакова     Азербайджан

3       Олга Храмова     България

3       Сабина Каримова         Азербайджан

5       Ирина Шчукла    Турция

6       Жулиен Кортейн Белгия

7       Саарте Кортейн  Белгия

8       Теодора Вутова   България