Европейско първенство Талин

България затвърди мястото си в елита на фехтовката на ЕП в Талин

Българските състезатели затвърдиха мястото си в елита на фехтовката на приключилото преди дни европейско първенство за младежи и девойки, кадети и кадетки в Талин. Младежите показаха чудесни резултати и продължиха възхода си към призовите места. Впечатляваща игра демонстрира сабльорът Тодор Стойчев, завършил шести в крайното класиране след невероятен бой с бъдещия европейски шампион Марко Маструло от Италия. Победата в четвъртфинала отиде за италианеца след скандално отсъдена от съдията последна точка в негова полза, 15:13 и откраднат медал от българина. Виктор Филев също направи много добро класиране, завърши 32-ри и показа, че големите състезания са предизвикателство, което е готов да приеме.

В отборната надпревара на сабя младежи Ивайло Александров, Виктор Филев, Тодор Стойчев и Георги Златаров се класираха на шесто място и вече са заплаха за големите фехтовални нации.

Отборът на шпага се класира на седмо място и дава сериозна заявка за призовите места. Васил Ивакимов, Александър Костадинов, Рахим Рашайда и Радослав Стойчев играха със самочувствие и със завиден хъс за победа. В индивидуалната надпревара на шпага Рахим Рашайда за пореден път показа висока класа и завърши 12-ти.

Девойките не успяха да реализират потенциала си в битките на европейското първенство. В началото на февруари отборът ни на сабя се класира втори за Световната купа, а в Талин стигна до деветото място. Очакванията са тимът да бъде във върхова форма за световното първенство за младежи и девойки в началото на април в Пловдив и да стъпи на почетната стълбичка на родна земя.

Кадетите в Талин демонстрираха сериозно израстване. Най-впечатляващо беше представянето на Николай-Томас Георгиев от Пловдив БГ, който въпреки крехката си възраст се класира на пето място на сабя и записа първи пробив в голямо международно състезание. Никола Господинов също игра много добре и се класира 12-ти на сабя индивидуално. Останалите ни фехтовачи не разгърнаха възможностите си, но ще имат шанс да го направят си на предстоящото световно първенство в Пловдив.

При кадетките на сабя много добре играха Мариела Георгиева, която се класира 13-та и Василена Кръстева, завършила 16-та. Повече можеше да постигне Калина Атанасова, но надеждите са тя, а и останалите състезателки да намерят най-добрата си форма за надпреварата в Пловдив.

В отборната надпревара на сабя и двете гарнитури намериха място в топ 8 – кадетите завършиха 8-ми, а кадетките – седми. Показаното от тях впечатли и много скоро се надяваме да влязат и в битките за медалите.

В турнира на шпага кадетите и кадетките показаха израстване, като най-добро класиране записа Александър Костадинов (14-ти индивидуално) и отборът на кадетките, завършил 11-ти.