Благотворителен урок по фехтовка даде Академия „Васил Етрополски“ в Свети Влас

Благотворителен урок по фехтовка проведе най-успешният български фехтовач Васил Етрополски в „Диневи Ризорт“ в Свети Влас. Заедно с директора на фондация фехтовална академия „Васил Етрополски“ Запрян Ванчев, той направи показно занимание на пристанище Марина Диневи с деца на възраст от 10 до 14 години от клуб „ Фехтовка Диневи“, които са част от проекто-олимпийския отбор на академията. В открития урок се включиха и създателят на Българска фехтовална лига Йордан Динев и управителят на „Лагуна турс“ и член на лигата Цена Канариева.Урокът под ръководството на Васил Етрополски и Запрян Ванев беше организиран, за да подпомогне националната младежка награда „Благородство и доблест“. Връчена за пръв път през тази година, тя отправя посланието, че младите хора в България имат много качества, които трябва да бъдат забелязани.

$Целите на наградата „Благородство и доблест“ съвпадат с целите на нашата академия –каза Васил Етрополски. – Фехтовката развива всестранни личности и държи на истинските ценности. А спортът като цяло е нужен за изграждането на характера на младите хора. Вярваме, че всеки човек, спечелен за спорта, е спасен от пороците. В последните години намираме все повече съмишленици, които изповядват същите идеи, а сред тях е Йордан Динев. Това ни доведе в Свети Влас и се радваме, че сме тук. Още от основаването на Академията решихме да не гоним само високо спортно майсторство или физическо развитие, а да работим за промяна на мисленето на младите хора и да ги насочим към по-здравословен начин на живот.”

Учредители на наградата „Благородство и доблест“ са Държавната агенция за закрила на детето, фондация фехтовална академия „Васил Етрополски“, Малтийски орден – България, фондация „Българска памет – братя Диневи“ и физическите лица Офелия Кънева, Янко Кръндаров и Васил Етрополски. В началото на юни тя отличи 20 младежи до 20-годишна възраст, проявили доблест, добрина, смелост и благородство. В края на открития урок на „Марина Диневи“ Йордан Динев дари 3000 лв. за организирането на наградата „Благородство и доблест“ през следващата година.